SKS: Eerste dagzege voor Willem Ulbeszoon Zwaga

Grou - Willem Ulbeszoon Zwaga van Leeuwarden heeft zaterdagvoor de allereerste keer de drukbezochte openingswedstrijd op Grou op zijn naam geschreven. Na een aanvankelijk massaal valse start moest hij bij de herstart alleen Sytze Brouwer van Heerenveen en Gerhard Pietersma van Earnewȃld voor zich dulden. Op het nieuwe wedstrijdwater sloeg hij halverwege de strijd zijn beslissende slag.

Bij het eerste opgaand rak gaf Heerenveen iedereen het nakijken. Sytze Brouwer rondde dan ook als eerste de startboei met Gerhard Pietersma van Earnewȃld en Willem Uzn. Zwaga van Leeuwarden vlak achter zich. De debuterende schipper Rinus de Jong van Joure wist zich in de openingsfase op een voordelige vierde plaats te nestelen. Voor de derde boei moest hij in Pieter Ezn. Meeter van Akkrum en Johannes Hzn. Meeter van Huizum evenwel zijn meerderen erkennen.

Langdurig bleven de Meeters bijna zij aan zij doorzeilen en ook dat is een opmerkelijke combinatie van concurrenten in de voorhoede. De Grousters kenden op eigen water een onfortuinlijke start en passeerden de derde wedstrijdboei als zevende. De concurrentie in de voorhoede ademde ook hierdoor alles van een vernieuwende sfeer. Als tweede debuterende schipper behaalde Jappie Visser van Sneek zijn hoogste positie in het eerste rak. Vanaf de zevende plaats zakte hij geleidelijk af naar de kop van de achterhoede.

Vernieuwing

De heipalen voor de vernieuwingsdrang werden meteen bij het palaver al geslagen. Voor de eerste keer woonde een minister deze met Commissaris der Koning Arno Brok bij. Als sportminister genoot Bruno Bruins van de sfeer die ook voor hem op het water werd voortgezet. Zo werden alle schippers opgeroepen het startschip voor uiteraard de start per marifoon aan te roepen. “Om dizze even út te testen op kanaal 13”. Heerenveen bleek niet meer over een marifoon te beschikken.

In allerijl kwam de oplossing in zicht. Als vervanger voor weerman Piet Paulusma voorspelde Hessel Kerkhof een windkracht 3 uit het noordwesten die kon toenemen tot 4 en door de thermiek van de opwarming tot 5 Beaufort. “Mar, dat is seker nei de wedstriid: dy fiif??” zo vroeg een van de schippers zich af. “Ja”. “Lastig”, zo oordeelde wedstrijdleider Arno Huisman die samen met Sicco van der Meer een aantal mogelijkheden in kaart heeft gebracht. “Wat docht de wyn?” Met parels van zweetdruppels legde hij de te bezeilen route H uit waarbij het nieuwe wedstrijdwater ook, voor het eerst, kon worden benut.

Primeur

De route leidde ertoe dat het verraderlijk smalle De Tynje voordewinds moest worden bezeild. Spectaculaire laveerkunsten ruilde de organisatie zo in voor het risico van aanvaringen bij het massaal passeren van De Tynje. Boord aan boord zeilden in de eerste omgang een zevental skûtsjes tussen de rietkragen door met putsemmers als rem. Een enkele boute aanvaring werd voor lief genomen. De situaties leidden niet tot protesten. De primeur voor het als eerste bezeilen van de nieuwe route kwam op naam van Heerenveen.

Wellicht door onwennigheid met de nieuwe situatie leidde een enkele manoeuvre tot een protest van de Earnewȃldsters, maar Gerhard Pietersma streek voor de finish zijn hand over het hart. In de hierdoor protestloze wedstrijd troefde Zwaga zijn twee langdurige voorgangers af. Met ruime voorsprong en dus vol overtuiging zeilde Zwaga zich naar de dagzege. Heerenveen moest in de slotfase ook Johannes Meeter van Huizum langszij laten gaan. De Grousters die zich bij de opmaat van de wedstrijd niet in de voorhoede lieten zien, klommen door naar een vijfde plek in het dagklassement.

 

SKS uitslag openingswedstrijd op Grou: 1. Leeuwarden, Willem Uzn. Zwaga, 0.9; 2. Earnewȃld, Gerhard Pietersma, 2; 3. Huizum, Johannes Hzn. Meeter, 3; 4. Heerenveen, Sytze Brouwer,4; 5. Grou, Douwe Azn. Visser, 5; 6. Akkrum, Pieter Ezn, Meeter, 6; 7. Drachten, Klaas Westerdijk, 7; 8. Joure, Rinus de Jong, 8; 9. Lemmer, Albert Jzn. Visser, 9; 10. Stavoren, Auke de Groot, 10; 11. Sneek, Jappie Dzn. Visser, 11; 12. Drachten, Jeroen Pietersma, 12; 13. Langweer, Jaap Lzn. Zwaga, 13, 14. Woudsend, Teake Klaas van der Meulen, 14.