Friesland eerste provincie met eigen betaalmunt

Leeuwarden - Leeuwarden is dit jaar niet alleen uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad 2018 van Europa, maar de provincie Friesland heeft nu ook nog eens een eigen betaalmunt.

De ceremoniële Eerste Slag van het Leeuwarden Vijfje vond vandaag in het voormalige postkantoor – bekend als hotel Post-Plaza – plaats.

Dit is een speciale Nederlandse munt die door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) is geslagen. Burgemeester Ferd Crone en Sietske Poepjes, gedeputeerde van cultuur, verrichtten de slag met een slingerpers onder toezicht van Muntmeester Stephan Satijn. De munt eert ‘Leeuwarden-Fryslân 2018 als Culturele Hoofdstad van Europa’ én kan ook nog eens worden gebruikt als betaalmiddel.

,,Het Leeuwarden Vijfje is een bijzondere munt”, aldus Stephan Satijn, Muntmeester van de KNM. ,,Nog nooit eerder heeft een provincie een eigen euromunt gekregen. Wat dat betreft, is het echt een collector’s item.” De populariteit blijkt ook uit de verkoopcijfers: inmiddels is al zo’n 80 tot 90 procent van de beschikbare munten verkocht. Satijn: ,,Op de munt staan typisch Friese kenmerken, zoals de juwelen van Mata Hari en de grote Friese wateren vol iconische Friese zeilboten. Maar ook de prachtige Friese paarden en pompeblêden, de bekende bladeren van de gele plomp en witte waterlelie.”

Het ontwerp
Het Leeuwarden Vijfje verwijst naar Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en is door kunstenaar Navid Nuur ontworpen vanuit de gedachte: ,,Met een herdenkingsmunt vier je het leven, beleef je het momentum en eer je het verleden.” Nuur verbindt de eigenzinnige krachten uit het verleden met het heden. De Friese kenmerken op de munt, weergeven als eeuwenoude Friese handwerktechnieken van houtsnijwerk en muntambacht, zijn nostalgisch, terwijl de munt juist door de digitale en 3D-printtechnieken een karakteristieke en moderne uitstraling krijgt.

Verkrijgbaarheid
Het Leeuwarden Vijfje heeft een waarde van vijf euro en is verkrijgbaar via www.knm.nl en de goudwisselkantoren. In totaal worden 50.000 Leeuwarden Vijfjes uitgegeven in circulatiekwaliteit. De munt is alleen in Nederland een wettig betaalmiddel.

Naast de vijf-euromunt slaat de Koninklijke Nederlandse Munt ook enkele bijzondere verzamelaarsuitgiften:

·         het Leeuwarden Vijfje in BU-kwaliteit in coincard-editie ter waarde van € 2,50;

·         het Leeuwarden Vijfje in Zilver Proof-editie ter waarde van €49,95;

·         het Leeuwarden Tientje in Goud Proof-editie ter waarde van €389,95.