Met de bus naar Fries borstkankersymposium

FRIESLAND - Gratis of voor weinig met de bus vanuit Friesland naar een borstkankersymposium in Putten dat is georganiseerd door de zussen Saskia Koopmans en Sabine Wernars uit Oudemirdum en Lemmer. Dat kan op 8 oktober.

Sabine kreeg in 2012 zelf borstkanker. ‘En ik weet uit ervaring dat als ik dan zelf naar Putten moet rijden en vroeg op moet, ik halverwege de dag doodmoe ben. Daarom is het zo prachtig dat er voor vrouwen uit Friesland een bus rijdt die hen naar het symposium brengt. Wie in Groningen woont, kan overigens ook halverwege opstappen, want er zijn vier opstappunten,’zegt Sabine daarover.

Het is overigens aan Café de Inloop uit Sumar, van Reinder en Trijntje Jongsma te danken dat dit vervoer geregeld is. Zij hebben dit jaar samen met Radio Blokhut FM in een muzikale marathonsessie 1000,00 euro opgehaald voor het Borstkankersymposium. Hiermee is een touringcar bij Paulusma reizen gesponsord. De eerste 25 aanmeldingen uit Friesland reizen gratis met de bus mee. Voor dit gratis ticker moet de kortingscode ’busfriesland2016’ gebruikt worden bij het kopen van de ticket.Bezoekers uit Friesland kunnen opstappen in Sumar, Drachten, Heerenveen of Lemmer. Meer informatie staat op de website van het borstkankersymposium.

De zussen organiseerden in 2015 het eerste borstkankersymposium en omdat dit zoveel succes had komt er in 2016 een nieuwe editie. Dit jaar wordt stilgestaan bij de late gevolgen van borstkanker. Eén op de zeven vrouwen heeft of krijgt namelijk te maken met borstkanker. Ook bij mannen komt deze vorm van kanker in toenemende mate voor. De stichting van de zussen die 'Jij Speelt De Hoofdrol' draagt, ontvangt op 8 oktober 2016 vanaf 11.00 uur borstkankerpatiënten, ex-borstkankerpatiënten, partners en betrokkenen in Kasteel de Vanenburg in Putten. ‘We willen de bezoekers een informatief, krachtig en bijzondere bijeenkomst te geven met aansprekende sprekers en praktische workshops. Daarbij staat degene die borstkanker had of heeft centraal en niet de spreker. We willen de bezoekers antwoorden geven op prangende vragen. Maar het moet ook vooral een leuke dag zijn waarbij mensen ook kunnen praten met lotgenoten.’

Tijdens het symposium wordt stilgestaan bij de late gevolgen van borstkanker met een verrassende inbreng van minister Lodewijk Asscher. Late gevolgen van borstkanker zoals bijvoorbeeld oedeem, chemobrains, vermoeidheid, verlies van werk maar ook de gevolgen voor de partner van de borstkankerpatiënt staan dit jaar op het programma. Van Kanker naar een leven na Kanker. Medisch specialisten, therapeuten en patiënten leiden de workshops. Naast het eerste plenaire gedeelte dat ingevuld gaat worden door Sabine Uitslag, voorzitter van de vereniging van Huidtherapeuten, worden in twee sessies steeds 6 workshops gehouden waar de bezoekers een onderwerp kunnen kiezen die hen het meeste aanspreekt. Gedurende de pauzes is er de mogelijkheid om te speeddaten met de sprekers en in contact te komen met lotgenoten. Het symposium wordt rond 16.30 uur afgesloten met een drankje en een inspirerend optreden van het koor ‘Zingen voor je Leven’ uit Harderwijk. Toegang tot het symposium is € 15, inclusief lunch, parkeren en gekozen workshops of sessies.