Regen en wind geven herfstsfeer komend weekend

Regio - Wie dit weekend een kerstmarkt bezoekt doet er goed aan een waterdichte jas of regenponcho aan te trekken. Het belooft namelijk flink wisselvallig te worden. De stevige westenwind laat de paraplu’s heen en weer zwiepen. Met op zaterdag maxima van 9-12 is het zacht. Van winters weer is dus absoluut geen sprake en het is de herfst die hoogtij viert, zo meldt Weeronline.

Wie dit weekend een kerstmarkt bezoekt doet er goed aan een waterdichte jas of regenponcho aan te trekken. Het belooft namelijk flink wisselvallig te worden. De stevige westenwind laat de paraplu’s heen en weer zwiepen. Met op zaterdag maxima van 9-12 is het zacht. Van winters weer is dus absoluut geen sprake en het is de herfst die hoogtij viert, zo meldt Weeronline.

Een westelijke wind voert zaterdag buien naar ons land. Tussendoor is het droog met zonnige perioden. Het belooft onstuimig te worden. Zaterdagochtend staat er een vrij krachtige tot krachtige westenwind in het binnenland. In de kustgebieden waait het krachtig tot hard. Direct aan zee staat een stormachtige wind en hier en daar kan het zelfs tijdelijk tot stormkracht komen (9 Bft.). Daarbij is kans op windstoten van 80 tot 90 km/uur. In het noorden kan bij buien een klap onweer voorkomen.

Wind veroorzaakt lagere gevoelstemperatuur

Op de kerstmarkt in Haarlem is het zaterdagmiddag 11-12 graden. Vanwege de stevige wind is het voor het gevoel een stuk minder zacht. Ook op de nostalgische kerstmarkt van Doesburg komt de middagtemperatuur in de dubbele cijfers uit met circa 11 graden. De traditionele kerstmarkt van Borger, Drenthe krijgt temperaturen van 11 graden voor de kiezen.

Wie zijn heil op de Duitse kerstmarkten zoekt komt van een koude kerstmarkt thuis. Ook in steden als Aken en Münster is het nat met geregeld buien. Met circa 10 graden is het vrijwel even zacht als in Nederland.

Kouder weer op komst

Ook zondag blijft het onstuimig en nat. Talrijke buien trekken over het land en er staat een stevige noordwestenwind. Het is iets minder zacht dan op zaterdag met middagtemperaturen van een graad of 9. De wisselvallige zondag is een opmaat naar kouder weer na het weekend.

Droge kerstmarkt

Op één kerstmarkt blijft het dit weekend zeker droog en dat is de kerstmarkt van Valkenburg. In de Zuid-Limburgse plaats zijn de kraampjes namelijk in de Gemeentegrot en Fluweelengrot opgesteld. In de mergelgroeves van Valkenburg is het zo’n 12 graden.