Voorbeschouwing SC Heerenveen - Fortuna Sittard: Strooiveldje

HEERENVEEN - Sinds een jaar kun je als SC Heerenveensupporter je as op een speciaal ontworpen strooiakkertje, compleet met een bloemenperkje in de vorm van een rood pompeblêd laten uitwaaieren op begraafplaats Schoterhof.

Vlakbij staan vier blauwe stadionstoeltjes. Zittend op zo’n kuipstoeltje vroeg ik mij af of ik mijn as ooit juist daar zou laten uitstrooien? Wellicht nadat ik in een blauwwitte kist met rode pompeblêden in het vuur ben geschoven?

Ach nee, zo’n fanatieke supporter ben ik niet. Ik zit niet eens met een clubsjaaltje op de tribune. Schreeuwen doe ik maar af en toe en molesteer de scheids hoogstzelden.

Ik was er een paar dagen voor de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Die staat voor zaterdagavond 20.45 geprogrammeerd. Misschien dreef de sombere stemming waarin menig Heerenveensupporter verkeert mij naar die plek?

Na weer een nederlaag, nu in Eindhoven, komt de degradatiezone immers nabij. Nog maar vier punten scheiden SC Heerenveen van de gevreesde nacompetitieplaatsen.

Fusieclub

Fortuna Sittard heeft in de loop der jaren heel wat namen gehad, mijmerde ik. Oorspronkelijk waren er twee clubs: Sittardia en Fortuna ’54. Die fuseerden in 1968 tot FSC, Fortuna Sittardia Combinatie. Later werd FSC weer gewoon Fortuna Sittard. Dat bekt beter.

en de twee oorspronkelijke clubs - hebben grote namen gespeeld, zoals: Notermans, Van der Hart, De Munck, Thijssen en Van Bommel.

De grootste van allemaal was Willy Dullens, de ‘Limburgse Cruijff’. In 1966 werd Dullens als eerste en tot dusver enige speler uit de eerste divisie tot voetballer van het jaar gekroond. Cruijff zelf zei bij die gelegenheid dat Dullens technisch misschien wel beter was dan hijzelf.

Helaas heeft Dullens zijn belofte nooit kunnen inlossen. In 1968 moest hij op 23-jarige leeftijd vanwege een zware knieblessure zijn professionele voetbalcarrière beëindigen. Pogingen om te revalideren bleken tevergeefs. Hij werd kapper.

Eerste divisie

Na de fusie bivakkeerde Fortuna vooral in de eerste divisie. Al één jaar nadien degradeerde Fortuna en bleef tot 1982 een trapje lager.

Daarna volgden tamelijk succesvolle jaren (onderbroken door weer twee jaar eerste divisie) tot Fortuna in 2002 opnieuw degradeerde. Voorgoed zo leek het. In 2009 en in 2012 dreigde zelfs een faillissement, waardoor de roemruchte club uit het betaalde voetbal dreigde te verdwijnen.

Toch krabbelde Fortuna weer op, vooral sinds Isitan Gün, een Turkse zakenman, zich intensief met de club ging bemoeien. Afgelopen seizoen volgde promotie naar de eredivisie, waarbij iedereen wist dat het moeilijk zou worden.

Samen met Emmen heeft Fortuna de laagste begroting van allemaal. De huidige negende plaats - twee punten meer dan Heerenveen - valt dus alleszins mee.

(Tekst Rob Kerkhoven)