FOTO’S | ‘Een traditie doorbroken bij Sinterklaassprookje Heerenveen’

HEERENVEEN - Nog tot en met vrijdag wordt het Sinterklaassprookje ‘Roodkapje en de koekelkompjoeter’ opgevoerd in het Posthuis Theater.

Jaap Blaakmeer schreef een verslag. Hieronder zijn tekst.

De oudste traditie van het Sinterklaassprookje - sinds 1945 - is de laatste jaren aangevuld met een jongere: tekstschrijver Aris Bremer. Hij maakt jaarlijks een bewerking van een bekend sprookje. Ditmaal had hij er een heleboel op een hoop gegooid onder de titel ‘Roodkapje en de koekelkompjoeter’. Een spannend verhaal met als dubbele bodem het conflict tussen onze eigen denkkracht en de sturende invloed van internetgiganten.

Een derde, vanzelf gegroeide traditie die ik inmiddels ook kende was dat het publiek, de leerlingen van de basisscholen, het op een gillen zette als tussen de scènes door het licht uitging.

Drie scholen

Dinsdagmiddag zaten in het Posthuis Theater de scholen De Hoeksteen, Ekke de Haanschool en Twa Fjilden. Ceremoniemeester Aad Rommelse onthulde het publiek vooraf de geheimen van een live-optreden in een theater: geen pauzeknop, geen replay, de acteurs gaan gewoon door.

Goed het hoofd erbij houden dus. Alleen als het licht uitgaat kun je tegen je buurman zeggen hoe mooi je het vindt, of even klappen. Maar niet gaan gillen alsjeblieft.

Ik verwachtte niet anders dan dat deze vermaning, net als vorige jaren, massaal in de wind geslagen zou worden. En wat gebeurde er? Geen gegil, maar een beschaafd applausje. Een geslaagde vernieuwing, waar Rommelse al een poosje naar streefde, vertelde regisseur Benny Mulder na afloop.

Overigens konden de toeschouwers zich uitbundig uitleven in het pauzeprogramma met het zingen van liedjes voor Sinterklaas.

(Tekst Jaap Blaakmeer/foto’s Max van Gelder)