De Uitdaging: ‘Vermiste huisdieren opsporen’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Daniëlla Bakker-Huitema, Patricia de Jager en Stefan de Jong van Stichting (Huis)dierenhulp Heerenveen e.o.

Het begon een paar jaar geleden met een groep op Facebook. ,,Vier jaar geleden ongeveer ben ik mijn kat kwijtgeraakt. Tijdens het zoeken kwam ik in contact met Patricia de Jager (42) en zijn we een zoekactie op touw gaan zetten. Met haar raakte ik ook in gesprek over de vele katten die rond serviceflat Heerenhage dood in het water werden gevonden”, zegt Daniëlla Bakker-Huitema (38). Daniëlla vond haar kat na een paar dagen weer terug. Maar door de verhalen van Patricia besloten de dames een Facebookgroep te beginnen om zo een tijdlijn te creëren van alle vermiste en teruggevonden katten in de buurt.

Uitbreiden

Die groep werd steeds meer uitgebreid en de dames zijn ook letterlijk op pad geweest om samen met andere eigenaren naar vermiste katten te zoeken. Daniëlla: ,,Je bouwt ook een netwerk op en krijgt contact met Amivedi, de dierenambulance en met dierenopvangen.” Oktober 2017 voegde Stefan de Jong (20) zich bij de vrouwen. ,,Ik was met een vriend aan het vissen op de Heide toen ik een overleden hond in het water zag. Ik belde de dierenambulance en de politie, want er dreven ook zakken met hondenharen in het water. Daniëlla kwam toen ook aanrijden. Dat was mijn eerste contact met Patricia en Daniëlla. Zo ben ik ze blijven volgen en ben ik er een tijd later actief bij gekomen.”

Stichting

,,Sinds 16 oktober dit jaar zijn we officieel een stichting. Hierdoor heb je een groter bereik en kun je qua donateurs en sponsoren veel meer. Patricia is voorzitter, Stefan penningmeester en ik ben secretaris. De groep heeft nu meer dan 1300 leden. Inmiddels hebben we ook een Facebookpagina waardoor we meer meldingen krijgen”, vertelt Daniëlla. Stichting (Huis)dierenhulp Heerenveen e.o. gaat actief op zoek naar vermiste huisdieren en werkt kosteloos. Donaties gaan bijvoorbeeld naar een extra chipreader of een vangkooi.

Vangkooi

Die vangkooi heeft de stichting al een aantal keer ingezet. Zo ook een keer bij een melding dat er een kat in een loods zat. ,,Het alarm ging ’s nachts een aantal keer af en de werknemers vonden ook een kattendrol. Heel toevallig was er een paar straten verderop een kat vermist. We hebben eerst de loods doorgezocht, maar konden het beestje nergens vinden. Toen hebben we die vangkooi in de loods gezet. Het heeft vier dagen geduurd voordat de kat in de kooi zat. Op een gegeven moment zetten de mensen bewust het alarm uit, want daar scheen de kat van te schrikken. De nacht dat het alarm uit was, is hij in de kooi gelopen”, aldus Patricia. Het bleek inderdaad de kat te zijn die een paar straten verderop vermist werd. Patricia: ,,Een vangkooi plaatsen we alleen als het kan en als er zicht op is. Als er een dier in zit, moet het er zo snel mogelijk uit.”

WhatsAppgroep

,,Als stichting gaan wij actief op zoek naar vermiste huisdieren.” Dat doet de stichting in een straal van vijftien kilometer om Heerenveen heen. Op Facebook worden ook tips gegeven. Zo kan men bijvoorbeeld een spoor van gebruikt kattengrit om het huis strooien, om zo een vermiste kat te lokken. Of een raam of deur op een kiertje te zetten. Een andere manier die de stichting gebruikt, is het opzetten van een zoekteam via WhatsApp. ,,Dat hebben we dit jaar nog gedaan voor een vermiste hazewindhond. Die heeft ons door heel Oranjewoud laten rennen. We doen dan een oproep voor mensen voor een zoekteam en mensen reageren vervolgens in een pb (persoonlijk bericht, red.) in welke wijk ze wonen en wat hun nummer is. Ik gooi iedereen in een WhatsAppgroep en dan hoor ik vanzelf wie er wel of geen tijd heeft. Uiteindelijk is het hondje weer teruggekomen. De kofferbak van de auto werd opengezet en daar is hij weer ingesprongen”, licht Daniëlla toe.

Herenigen

,,Onze uitdaging is om alle dieren die vermist zijn, terug te brengen bij hun eigenaar”, zegt Patricia. ,,En dat heel Heerenveen weet dat wij bestaan. Dat je op een gegeven moment zo’n netwerk hebt, dat iedereen weet: daar loopt een kat die we niet kennen, we maken er een foto van en plaatsen hem op de pagina”, vult Daniëlla aan. Elke week krijgt de stichting wel meldingen. Patricia: ,,We gaan sowieso wekelijks wel op zoek. En bij alles zoeken we om alles. Ook om bijvoorbeeld katten die al langer vermist zijn, zoals Sikke en Wille, zoeken we dan weer.” In de week van 3 tot 9 december gaat de stichting collecte lopen. Dit om onder andere meer aandacht te generen.

Dankbaar

,,Het liefst wil je dieren levend terugbrengen. Als het dier overleden is, wil je het toonbaar terugbrengen. Als het een verbandje nodig heeft, dan doe je dat. Als het gewassen of geföhnd moet worden, doe je dat ook. Daar zijn de mensen echt heel dankbaar voor.” Waarom Stefan, Patricia en Daniëlla dit werk doen, is omdat ze een enorm hart voor dieren hebben. ,,En dat je weet hoe iemand zich voelt op het moment dat het dier kwijt is. Daar hebben we zelf ook ervaring mee. We weten hoe het is als je alleen naar je kat zoekt. Dat gevoel, de machteloosheid, dat moet iemand niet voelen.”

Mieke van Veen