‘Er is geen moeten bij vrijwilligerswerk. Het is leuk om een dorp levend te houden’

GERSLOOT - Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2018 staat deze week Pieter de Haan centraal. Hij is vrijwilliger bij Plaatselijk Belang Gerslootpolder.

Plaatselijk Belang Gerslootpolder is de initiatiefnemer voor de bouw van de in september geopende Doarpskeamer.

Het gebouw is niet alleen een dorpshuis dat plaatsbiedt aan onder andere de biljartclub, Vrouwen van Nu en de kaartclub. Ook de kleedkamer en kantine en kleedkamer van VV Gersloot zijn erin ondergebracht. De voetbalclub is overigens de kleinste van Nederland met tweeëntwintig leden en één elftal in de competitie.

Voordat de Doarpskeamer kon worden geopend zijn er jaren van overleg en geld inzamelen aan vooraf gegaan. De zestig huishoudens van Gersloot-Polder lieten bij de opening dan ook weten maar wat ,,grutsk” te zijn op hun Doarpskeamer.

De vrijwilligers hebben allerlei groepen samengesteld, zoals de: bouwcommissie, bouwgroep, interieur- en openingscommissie. ,,Het mooie van een kleine gemeenschap is dat bijna iedereen elkaar kent en ook weet wie welk gedeelte van de bouw kan doen. Acht jaar geleden werd besloten dat het oude voetbalgebouw aan vervanging toe was, omdat het bijna op instorten stond. Een klein balletje ging rollen en nu staat er een prachtige Doarpskeamer.”

Het ontwerp van de Doarpskeamer is voortgekomen uit een wedstrijd onder studenten. De huidige werkgever van de winnaar is het architectenbureau geworden die alle papieren regelde. Voor de rest is de Doarpskeamer tot stand gekomen door een grote groep vrijwilligers, fondsen, prijzen en goodwill van bedrijven. De vloer is bijvoorbeeld een restant uit vloeren van stadsbussen. Terwijl de biljarttafel uit een failliet café komt. De oude bel van dat vroegere café hangt bij de bar.

 

Waaruit bestaat uw werk als vrijwilliger?

,,Het werk was de fysieke bouw van het Doarpskeamer, maar ook alle zaken die er bij komen kijken. Van vergunningen regelen tot fondsen aanschrijven of het warme eten regelen voor de bouwers. Iedereen deed waar ze goed in waren, van het interieur bepalen tot aanspreekpunt bouw tot het koken van maaltijden. Zelfs mensen die lichamelijk niet in staat waren mee te helpen, deden dat in een vorm van een financiële bijdrage.”

 

Hoeveel uren per week bent u hiermee bezig?

,,Zestig zaterdagen duurde de bouw van de Doarpskeamer en dat is alleen de uitvoering. En tel daar acht jaar voorbereiding bij op: haast niet in uren uit te drukken.”

 

Wat is uw motivatie om vrijwilligerswerk te doen?

,,Het meehelpen aan de bouw was bijna vanzelfsprekend. Om het bestaan van de kleinste voetbalvereniging van Nederland voort te laten bestaan, kun je dingen niet laten verpieteren, maar moet je aanpakken. Het is een warm dorp en zo kan het ook een warm dorp blijven.”

 

Wat is uw beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?

,,Het warme gevoel: dat je met elkaar het voor elkaar krijgt. Ondanks de dieptepunten is het gelukt om de Doarpskeamer voor de deadline af te krijgen. Ook al waren we op een gegeven moment zes dagen per week er mee aan de slag. Daarnaast leer je mensen veel beter kennen. Zo hebben twee boeren ontdekt dat ze dezelfde muzieksmaak hebben en gaan ze volgend jaar samen naar het concert van Metallica.”

 

Kunt u in twee zinnen vertellen waarom mensen bij uw organisatie vrijwilligerswerk zouden moeten doen?

,,Moeten zit er niet aan. Het is leuk om een dorp levend te houden.”

 

Wat zou u kwijt willen aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?

,,Vrijwilligerswerk hoeft niet maximaal, minimale inzet kan ook. Een uurtje per week koffie schenken is ook belangrijk. Je doet het voor iedereen.”

 

Met welke ‘bekende’ Nederlander zou u weleens vrijwilligerswerk willen doen en waarom?

,,De vraag kan beter zijn: ‘Welke bekende Nederlander heeft hier al vrijwilligerswerk gedaan?’. Want Foppe de Haan heeft de Doarpskeamer geopend. Zijn vrouw vertelde later dat ze er van genoten hebben.”