Doorstart SeniorWeb als Computerhulp Heerenveen vanuit wijkcentrum De Kempenaer

HEERENVEEN - SeniorWeb gaat vanaf januari verder als Computerhulp Heerenveen. Het nieuwe onderkomen wordt wijkcentrum De Kempenaer aan de Dr. Wumkeslaan 4 in Heerenveen.

Elke woensdagmiddag kan iedereen van jong tot oud er tussen 13.30 en 16.00 uur gratis terecht met vragen omtrent computers, tablets en onder andere smartphones.

De laatste jaren zat SeniorWeb in Heida Zathe. Daarnaast maakte het onderdeel uit van de landelijke organisatie SeniorWeb in Utrecht. Vanwege financiële redenen en door terugloop van cursisten in het afgelopen cursusjaar was het volgens SeniorWeb niet meer mogelijk om door te gaan en werd besloten om per 1 januari te stoppen. Op 14 december wordt in de laatste vergadering afscheid genomen.

Sietse de Haan, beheerder van De Kempenaer las het artikel destijds in de Heerenveense Courant en besloot om tot actie over te gaan. ,,Ik ben naar ze toegefietst en heb vanuit wijkbelang, waar ik ook inzit, gevraagd of ze er wat voor voelden om in het wijkcentrum door te gaan als werkgroep. Ik wil hier graag elke dag open zijn en zie dit als een mooie aanvulling om meer aanloop te krijgen.”

De vrijwilligers van SeniorWeb zagen het verzoek wel zitten, zeggen de bestuursleden Hennie Otter en Reint Vissinga. Samen met negen van de zeventien vrijwilligers zetten zij de werkzaamheden voort onder de nieuwe naam.

,,Er is in al die jaren kennis opgebouwd op computergebied. Het zou zonde zijn als dat verloren gaat”, zegt Vissinga. Overigens is Computerhulp Heerenveen niet alleen bedoeld voor Heerenveners. ,,Iedereen uit de gemeente en daarbuiten is welkom”, zegt Otter.

Kosteloos

Bij SeniorWeb werd voor een les van anderhalf uur vijftien euro gevraagd. In De Kempenaer zijn er geen kosten aan verbonden. Enkel voor de drankjes zoals koffie en thee wordt geld gevraagd.

Dat kan volgens De Haan omdat het gebouw van de gemeente Heerenveen is. „De lokalen worden door De Kempenaer verhuurd. Daarvan wordt een percentage afgedragen aan de gemeente.”

Computerhulp Heerenveen biedt de tekst en uitleg aan in de centrale hal. Aanmelden is niet nodig. Geïnteresseerden kunnen zo binnenlopen. Wel kan het zijn dat er eventjes moet worden gewacht voordat eren hulpvraag kan worden beantwoord. Indien gewenst wordt ook hulp aan huis geboden.

‘Wellicht workshops’

,,En wie weet waar het allemaal toe leidt. Wellicht dat we op termijn ook weer workshops gaan geven en een lokaal huren”, zegt Vissinga.

Sietse de Haan kijkt ondertussen al uit naar de start van Computerhulp Heerenveen. ,,Ik hoor binnen De Kempenaer al reacties van: ‘Wat leuk’. En: ‘Ik heb ook nog wel wat vragen’.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)