FOTO’S | Fiets kwijt? Misschien staat ‘ie’ er tussen?

HEERENVEEN - Tweehonderd fietsen staan in strakke rijen opgesteld in een verder lege loods. Gevonden fietsen, door de gemeente verwijderde fietsen, mooie en roestige fietsen.

Eens in de zoveel tijd houdt de gemeente Heerenveen een kijkdag voor mensen die de afgelopen maanden hun fiets zijn kwijtgeraakt. Soms heeft iemand geluk. Maar veruit de meeste fietsen vinden hun eigenaar nooit terug.

Zaterdagochtend tussen 11.00 en 12.00 uur was er weer een kijkuurtje. In een loods aan de Schoolstraat 10 in Heerenveen staat handhaver Ruud Straub straat klaar om de bezoekers op te vangen. ,,Wanneer bent u uw fiets kwijtgeraakt? En waar?” Hij wijst ze naar de rij waar ze het beste kunnen kijken. Sommige bezoekers moet hij meteen teleurstellen. ,,Februari zegt u? Dan geef ik u weinig kans.”

Ongeveer eens per half jaar is een kijkmoment, fietsen die dan dertien weken of langer staan worden verkocht aan een opkoper. ,,Maar kijk gerust even rond.” Ook andere bezoekers hebben het na tien minuten wel gezien en lopen schouderophalend naar buiten. ,,Nee helaas.”

Een vrouw is op zoek naar de fiets van haar zoon. ,,In augustus was hij op de fiets van Heerenveen naar Nieuwehorne toen hij bij Bontebok een lekke band kreeg.” Zijn moeder kwam hem halen, de fiets zette hij op slot tegen de coniferenhaag. ,,We zouden de fiets de volgende dag ophalen, maar toen was hij verdwenen.” Ze loopt de rijen fietsen langs, maar vindt niks. ,,Dan zal hij wel gestolen zijn”, zegt ze. Straub knikt, die kans acht hij ook het grootst.

Weesfietsen en foutparkeerders

De ruim tweehonderd fietsen komen overal vandaan. Een groot gedeelte zijn zogenaamde ‘weesfietsen’, fietsen die zo lang op dezelfde plek hebben gestaan dat ze geen eigenaar meer lijken te hebben. Ze krijgen een waarschuwingssticker, als ze er dan na achtentwintig dagen nog staan worden ze naar de loods gebracht. Eventuele eigenaars mogen ze weer meenemen als ze kunnen bewijzen dat het hun fiets is, bijvoorbeeld door een passend sleuteltje mee te nemen.

Andere fietsen zijn ‘verwijderde’ fietsen. Elke week controleert het handhavingsteam van de gemeente de fietsenstallingen bij het station en de K.R. Poststraat. Fietsen die verkeerd geparkeerd staan, buiten de lijnen of buiten de rekken, worden verwijderd. Tegen betaling van 25 euro boete mag de eigenaar hem weer komen ophalen.

Veel bezoekers vragen of ze niet voor een zacht prijsje een fiets mogen uitkiezen. Straub: ,,Dat kon vroeger, maar dat was geen succes. Stel jij fietst op je nieuwe fiets door Heerenveen en ik kom langs en zeg ‘dat is mijn fiets’. Dat wordt ruzie. Nee, daar is de gemeente acuut weer mee gestopt.”

Alle fietsen die niet opgehaald worden, bijna alle dus, worden na verloop van tijd meegenomen door een opkoper uit Amsterdam. Met uitzondering van twee fietsen die al sinds juni 2016 en januari 2017 in een hoekje staan. ,,Die zijn door mensen betaald bij ons op kantoor, maar nooit opgehaald.”

Eigenaar vindt fiets

Deze editie zijn er uitzonderlijk veel kijkers, vertelt Straub. ,,Het berichtje in de Heerenveense Courant heeft zijn werk gedaan. Meestal staat het alleen op de site van de gemeente. Dan ben ik al blij als er één iemand komt.”

Nu zijn het zo’n vijftien tot twintig mensen die verspreid over het uur langskomen. ,,Maar ja, nog niemand heeft zijn fiets terug.”

Dan, een kwartier voor het einde, is het eindelijk raak. In de rij van ‘verwijderde’ fietsen ziet Jan Helms de fiets van zijn zoon staan. ,,Mijn zoon studeert in Groningen en had zijn fiets geparkeerd bij de bushalte aan de K.R. Poststraat.”

Verkeerd geparkeerd, blijkbaar. ,,Het verbaasde me al dat hij gestolen was, het is een lelijk ding.” Aan het kantoor op het Gashouderplein moet hij een boete van 25 euro betalen, dan mag hij de fiets weer meenemen. Dat gaat Helms meteen doen. ,,Fantastisch dat de fiets terug is.”

(Tekst Lotte Wijbrands)