College van B en W legt scenario’s rondom Van der Valk voor aan gemeenteraad Heerenveen: ‘Ook geen nieuw hotel is een optie’

HEERENVEEN - Het college van B en W van de Heerenveen gaat de gemeenteraad vragen een keuze te maken rondom de locatie van een Van der Valk hotel in Heerenveen. De bespreking en het besluit over de komst van een hotel vinden plaats in de gemeenteraad van januari.

Het afgelopen jaar heeft het college twee verschillende initiatieven onderzocht voor een Van der Valk hotel. Het college laat echter drie verschillende scenario’s zien. Dat betreft een scenario voor een Van der Valk aan de Oranje Nassaulaan in Skoatterwâld, eentje voor een Van der Valk in het Stadiongebied en een optie waarbij er geen hotel komt.

Het voorgestelde hotelconcept aan de Oranje Nassaulaan gaat uit van een volledig hotelconcept, zoals dat voor het Van der Valk-concern standaard geldt. Dat betreft een hotel met een volledig fitness en wellnessprogramma en vergaderzalen.

Als de keuze voor deze locatie wordt gemaakt, moet een sportveld van VV Heerenveen worden verplaatst.

De locatie in het stadiongebied is kleiner van opzet. Ook wordt daarbij een relatie gezocht met de aanwezige sportvoorzieningen. In dat plan zijn er minder hotelkamers gepland, komt één vergaderzaal en zijn minder parkeerplaatsen nodig. De locatie is al bouwrijp. Wel komen bij die optie de tijdelijke parkeerplaatsen te vervallen.

Twee takken

In Nederland zijn twee verschillende takken van de familie Van der Valk in de hotelbranche. Van beide takken is er een voorstel gekomen: een voor een Van der Valk aan de Oranje Nassaulaan in Skoatterwâld en een voor een Van der Valk in het Stadiongebied.

Met beide ondernemers die een Van der Valk willen realiseren gaat het college een zogenaamde ‘gelijke intentieovereenkomst’ aan. Daarbij zijn de ondernemers, als de raad voor de komst van een hotel kiest, verplicht om de grond af te nemen en binnen vijf jaar te bouwen. Gebeurt dat niet dan heeft de gemeente het recht om de grond rentevrij terug te kopen.

,,Na het melden van een eerste initiatief volgde als reactie ook van een tweede initiatiefnemer een plan. Op verzoek van de gemeenteraad zijn beide plannen voor verschillende locaties onderzocht. Het college heeft nu in kaart gebracht wat de verschillen en/of overeenkomsten zijn. Dat zijn dus twee scenario’s. Ook leggen we een derde alternatief voor, dat is geen nieuw hotel in Heerenveen”, verduidelijkt burgemeester Tjeerd van der Zwan de scenario’s.