‘SC Heerenveen wacht lastige klus uit bij momenteel ongenaakbare PSV’

HEERENVEEN - Mark van Bommel breekt dit eredivisieseizoen als beginnend coach bij PSV record na record. Zaterdag komt SC Heerenveen er op bezoek.

Na twaalf wedstrijden is PSV nog altijd ongeslagen. Sterker nog, tot dusver werd alles gewonnen. Ook de doelcijfers liegen er niet om: 43 voor en slechts vijf tegen.

PSV maakt dus per wedstrijd gemiddeld drieënhalve treffer, terwijl de tegenstander nog geen half doelpunt produceert. Er waren weliswaar enkele benauwde overwinningen bij - slechts 1-0 thuis tegen Vitesse, 1-2 in Groningen, 1-2 bij PEC en ook 1-2 bij Fortuna - maar ook een paar forse zeges: 0-7 bij ADO, 6-0 op Emmen, 6-1 tegen Willem II en 4-0 tegen FC Utrecht. Zelfs van Ajax werd met 3-0 gewonnen.

Kortom, PSV is de terechte en voorlopig ongenaakbare koploper, terwijl Ajax volgens velen over het meer getalenteerde team beschikt. In de Champions League ging het minder florissant: één schamel gelijkspelletje en drie nederlagen.

Maar ja, PSV zit dan ook in de groep des doods, zoals dat zo mooi heet. De tegenstanders heten Tottenham Hotspur, Inter Milan en FC Barcelona, stuk voor stuk gerenommeerde ploegen.

Onderlinge balans

De balans van de laatste tien edities van PSV-SC Heerenveen is sterk in Eindhovens voordeel: vijf keer winst voor PSV (daar zat een stel flinke zeges tussen), viermaal gelijk en slechts één keer won SC Heerenveen. Daarvoor moeten we bijna tien jaar terug, naar 27 februari 2009: 2-3 met twee doelpunten van Paulo Henrique (kent u hem nog?) en een van Daniel Pranjic.

Tegen die ongenaakbare koploper moet SC Heerenveen aanstaande zaterdag aantreden. Met de staart tussen de benen? Nee, dat is nu ook weer niet nodig.

SC Heerenveen haalde dit seizoen tot dusver veruit de meeste punten in uitwedstrijden. Elf van de veertien werden buitenshuis bijeengesprokkeld. De laatste uitwedstrijd ging overigens kansloos verloren.

Sterker nog, de Friese ploeg maakte tegen FC Groningen een hulpeloze indruk. De groene kathedraal transformeerde voor SC Heerenveen weer eens in een groene hel. En wéér twee tegendoelpunten erbij.

Veel tegentreffers

Het is een eentonige jammerklacht, ik weet het, maar we kunnen er niet omheen: SC Heerenveen krijgt dit seizoen veel te veel tegentreffers om de oren, nu al 27, op Excelsior na het hoogste aantal van allemaal.

Overigens staat SC Heerenveen op plek vier qua zelf gescoorde goals. Dat dan weer wel. Die stortvloed aan tegendoelpunten ligt zeker niet alleen aan de verdediging, al moet gezegd dat de meest recente vondst van de trainer - middenvelder Kongolo was tegen FC Groningen in de defensie geposteerd - op zijn zachtst gezegd merkwaardig was en zeer ongelukkig uitpakte. Kongolo speelde dramatisch slecht.

Hopelijk is Daniel Høegh weer fit en krijgt iemand anders dan de in obligate breedtepasses grossierende ‘rechtsbuiten’ Kobayashi een kans.

En waar is de strijdlust gebleven? Sjok niet over het veld als was profvoetballer wel het laatste waar je als jochie van droomde.

(Tekst Rob Kerkhoven)