Letterlijk zelf rondlopen in schilderijen bij nieuwe galerie Autrevue in Heerenveen

HEERENVEEN - Een kleine twee maanden nu is de nieuwe galerie van Autrevue aan de Woudsterweg 4 in Heerenveen geopend. Daarin gaat het niet alleen om kunst kijken, maar vooral ook om zelf kunst beleven.

De honderd vierkante meter grote galerie voor hedendaags realisme en surrealisme is eigendom van het kunstenaarspaar Randolph Algera en Gabriëlle Westra. Zij liepen al jaren rond met het idee om belevingsruimtes te creëren waarin bezoekers letterlijk kunnen rondlopen in een schilderij.

De droom kwam in beeld toen het naast de galerie gelegen huis vijftien jaar geleden werd betrokken en de financiën de bouw van de galerie toestonden.

,,We wilden iets moois creëren zonder de druk van het moeten verkopen van kunst”, zegt Algera, die vroeger als decorateur werkte. ,,Dat werk wilde ik graag met schilderijen combineren. Met dat idee heb ik vijfentwintig jaar rondgelopen.”

Prikkelen

Algera en Westra zijn beiden verhalende schilders. ,,In plaats van een briefje met uitleg naast een schilderij willen zij liever wilden we de gedachten van mensen prikkelen en laten ervaren wat het schilder is”, zegt Westra.

Zo staan bezoekers bij een schilderij waarop een strand is afgebeeld letterlijk met hun voeten in het zand. Terwijl uitgebeelde wind is te voelen. Daarnaast komt geluid bijvoorbeeld tot leven met meeuwengeluiden en wordt bij winterlandschappen ‘sneeuw’ aangebracht.

Algera: ,,Als mensen hier vet blij weggaan beleef ik heel veel lol. Dan heb ik echt een topdag.”

‘Show eromheen’

Westra: ,,Ook de wanden en het plafond krijgen een invulling. De vloeren, wanden en het plafond zijn ook te koop. Alles Want wij verkopen niet alleen schilderijen, maar een beleving Want waar het ons omgaat is niet alleen mooie schilderijen te maken en kunst aan de man brengen, maar ook een hele show eromheen creëren. Desgewenst creëren wij een dergelijke sfeer ook bij mensen thuis.”

Wel moeten bezoekers nog even geduld hebben voordat ze ook echt in de diverse ruimtes kunnen rondlopen. Vanwege een blessure bij Algera wordt de definitieve invulling van het pand vanaf eind januari verder onder handen genomen. Wel is het de bedoeling dat de galerie in 2019 volledig is ingericht volgens de droom die het kunstenaarsechtpaar heeft.

Als het eenmaal af is worden komen bijvoorbeeld de seizoenen aan bod, evenals de onderwaterwereld. Ondertussen lopen Algera en Westra ook al rond met diverse nieuwe ideeën voor hun galerie. Zoals levende schilderijen, uitgebeeld door mensen.

Ook over liveprojectie en virutal reality wordt al nagedacht. ,,Voor mensen met een visuele handicap is het een hele mooie manier om kunst op die manier te kunnen beleven”, zegt Algera. ,,Als alles eenmaal staat volgt een officiële opening.”

Gerenommeerde kunstenaars

Zowel Algera en Westra zijn gerenommeerde kunstenaars. Zo is Westra in 2017 en 2018 genomineerd voor de Nederlandse Portret Prijs. Naast het maken van eigen werk, werkt zij in opdracht en geeft zij schilderlessen in de galerie.

Algera won bij zijn afstuderen de Prix de Norvège voor zijn schilderijen. Hij is de enige in Nederland die en meester in de schilderkunst is en meester in het ambacht. Zijn bedrijf Art-Decor restaureert, conserveert, doet microscopisch onderzoek, schrijft rapportages voor Rijksdienst en Monumentenzorg. Dat werk doet hij ondertussen meer dan vijfentwintig jaar.

Veel van Algera zijn werk gebeurt op locatie. Zo voltooide hij in 2017 een kunstproject op Ameland. Daarbij kreeg de herbouwde Sint Clemenskerk een totaal nieuw interieur. Van vloer tot plafond, van wand tot wand, met meer dan dertig nieuwe glas-in-loodramen. Alles mocht hij ontwerpen en uitvoeren.

Themawerk

Samen maakten Westra en Algera daarnaast themaschilderijen voor exposities in New York en Sint Petersburg en voor Leeuwarden-Friesland 2018. Een van die gezamenlijke werken, Dream of Freedom, is genomineerd voor de schilderij van het jaar verkiezing 2018. Daarnaast is ook het werk ‘En route’ van Westra genomineerd als schilderij van het jaar 2018.

Van beiden hangt momenteel werk in de galerie. Op termijn is het de bedoeling dat er ook werken te zien zijn van (internationale) kunstenaars.

Ook is het gezamenlijke schilderij ‘Dream of freedom’ van Westra en Algera geselecteerd als één van de vijftig schilderijen voor de verkiezing schilderij van het jaar. De nominatie gebeurt door een vakjury.

Stemmen op het schilderij kan hier.

Ook kan op werk van alleen Westra gestemd worden. Dat betreft het schilderij ‘En route’. Stemmen kan via deze link.

Datzelfde geldt ook voor Algera. Zijn werk is te vinden door op deze site  te zoeken op ‘Randolph Algera'.

Stemmen voor de verkiezing kan tot 1 december.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)