De Uitdaging: 'Dingen mooi vastleggen'

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer de 14-jarige Pieter Lubberts die graag foto’s en filmpjes maakt met zijn drone.

De in Heerenveen woonachtige 14-jarige Pieter Lubberts is regelmatig buiten omhoogkijkend te vinden. Hij houdt dan zijn drone in de gaten waarmee hij foto’s en video’s maakt. De scholier zit in de tweede klas van de havo op OSG Sevenwolden in Heerenveen en bezorgt folders. Maar zijn vrije tijd besteedt hij graag aan fotografie film. ,,Vroeger vond ik het altijd wel leuk om dingen te filmen of vast te leggen. Het begon met de webcam van de computer. Ik was toen zes jaar. Ik maakte grappige filmpjes. Op de basisschool had ik mijn eigen journaal met een paar klasgenoten. Dat vond ik wel heel leuk om te filmen. Het kwam niet online, het was gewoon voor de leuk”, zegt Pieter Lubberts. De foto’s die hij nu maakt, zet hij vaak wel online. Dat doet hij onder de naam: Pieter Productie op www.pieter-productie.jimdo.com.

Werkzaamheden

,,Ik ga er niet per se elke week op uit. Als er iets is waarvan ik denk: ‘Dat is leuk om te doen’, dan ga ik er naartoe. Zo heb ik de aanleg van een nieuw fietspad langs de Zonnebloemstraat en de Pastorielaan in Heerenveen gevolgd. Dat vind ik dan wel leuk om vast te leggen en om later dan terug te kijken.” Ook bij de beginwerkzaamheden van de op- en afritten van de A32 heeft Pieter foto’s gemaakt. Privé maakt hij soms foto’s als er iemand jarig is en met kerst heeft hij een video gemaakt.

Drone

Pieter maakt veel gebruik van zijn drone en filmt veel met zijn telefoon. ,,Soms leen ik de spiegelreflexcamera van mijn ouders, maar het meeste gebruik ik mijn drone. Die heb ik ongeveer een half jaartje geleden samen met mijn broer gekocht. Ik heb eerst een hele tijd moeten sparen en toen kwam er een mooie aanbieding en dacht ik: ‘Die moet ik nu wel pakken’. Ik vind het erg leuk. Ik heb er eerst een tijdje mee geëxperimenteerd en kwam erachter dat ik er hele mooie foto’s en filmpjes mee kon maken. Ik ben wel blij dat ik hem heb.” Voordat Pieter de besturing van de drone goed onder de knie had, heeft hij veel geoefend. Hij is de drone een keer kwijt geweest. ,,Het waaide toen nog hard en ik dacht: ‘Ik kan wel vliegen’. Maar hij was het signaal kwijt en weg was ie. Ik heb hem gelukkig toen teruggevonden. Zulke dingen moet je dan gewoon leren.” Ook weet Pieter waar hij wel en waar hij niet met zijn drone mag vliegen.

Pieter Productie

,,In het begin maakte ik ook veel foto’s van de zonsondergang. Dan maakte ik een fotootje van de lucht en zag je dat allemaal heel mooi. Ik maakte toen een website om alle foto’s op te zetten. Mijn familie kon dat zien en ze zeiden dat het mooi was. Toen kwam ook de aanleg van het fietspad en zeiden ze dat ik daar ook wat mee moest gaan doen. Dat heb ik toen gedaan.” Pieter Productie is puur een hobby voor Pieter. Hij heeft zichzelf niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wel heeft hij een aantal opdrachten gehad. Zo maakte hij voor zijn buurman, die grafisch vormgever is, een filmpje over hoe zijn werkplek eruitziet. ,,En ik heb voor het ziekenhuis in Heerenveen een paar filmpjes gemaakt. Het ziekenhuis heeft allemaal kleine vakantiehuisjes en daar heb ik filmpjes voor mogen maken. Over hoe het huisje eruit ziet en hoe het werkt. Daarvoor mocht ik ook naar Terschelling.” Pieter zou wel meer opdrachten willen: ,,Dat vind ik wel mooi. Dan heb je weer wat te doen.”

Aanpak

De scholier leert het fotograferen zichzelf allemaal aan en hij krijgt veel tips van zijn vader die een fotografiecursus heeft gevolgd. De filmpjes monteert hij op zijn computer met iMovie. ,,Je hebt dan vaak standaardtekstjes, dat vind ik niet zo mooi. Ik probeer er wel voor te zorgen dat het niet standaard is. Door bijvoorbeeld mijn eigen logo erin te zitten en met bepaalde technieken.” Voordat hij ergens gaat vliegen met zijn drone, bedenkt Pieter wat hij wil gaan filmen en hoe hij het gaat filmen. ,,Met het fietspad ging ik altijd even kijken hoe ik de camera moest hebben. Op den duur wist ik dan hoe hoog ik moest vliegen en op welke plek. Dat heb ik toen opgeschreven en dan weet ik elke keer waar ik moet zitten.”

Vastleggen

,,Ik wil altijd wel hele mooie foto’s maken. Mijn uitdaging is om dingen mooi vast te leggen.” Het leuke aan fotografie vindt Pieter het experimenteren. ,,Ik leer elke keer weer nieuwe dingen. Over de posities, de regel van derden en over de belichting. Dat ik dat allemaal leer, vind ik wel leuk.” Pieter hoeft niet per se met Pieter Productie heel groot te worden. ,,Later zou ik graag iets technisch willen doen. Fotografie is nu meer als leuke hobby, maar ik zou het er later wel graag bij willen blijven doen. Ik hoop dat ik iets moois kan doen later.”

Mieke van Veen