FOTO’S | Daan Douma winnaar Zilveren Pen 2018, jury onder indruk van inzendingen

HEERENVEEN - Daan Douma uit Heerenveen is met zijn song ‘De Krant’ winnaar geworden van de Zilveren Pen 2018. Die wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door de Heerenveense Courant.

Douma kreeg de prijs vrijdag uitgereikt in de bibliotheek Heerenveen. In totaal waren er vijfentwintig inzendingen voor de elfde editie van de jaarlijkse schrijfwedstrijd, georganiseerd door de Heerenveense Courant en de bibliotheek Heerenveen.

De jury, bestaande uit Froukje Nijholt, Cor Netten, Simone Boendermaker en Dik Bolkestein, vond dat het thema ‘De Krant’ door veel deelnemers op originele en creatieve wijze was uitgewerkt.

Douma voegde zowel het tekst als liedbestand bij en maakte daarmee indruk op de jury. ,,Het thema is zeldzaam mooi verwoord”, aldus juryvoorzitter Froukje Nijholt. ,,Alle invalshoeken die je maar kunt bedenken zijn verwerkt in dit lied. Lokaal, binnenland, buitenland, maar ook verleden en heden. Het aangrijpende verhaal over de geschiedenis van de krant laat de lezer en de luisteraar niet onberoerd.”

Winnaar Daan Douma, in het dagelijks leven werkzaam als biowinkelier, is al meer dan tien jaar actief als singer-songwriter,. Hij voerde het winnende lied live uit tijdens de prijsuitreiking. De andere winnaars lazen hun verhaal zelf voor.

Schillen

Hannah Zandbergen werd tweede. Zij schreef een vlot en leesbaar verhaal met als ‘Schillen’. De jury was vol lof over de wijze waarop het verhaal is uitgewerkt. De derde prijs ging naar Eiby Zijlstra-Pen voor ‘Casa nostalgia’, een verhaal met spanning en een vleugje humor.

Verder waren er twee eervolle vermeldingen. De eerste eervolle vermelding ging naar Harmen Houtman uit Heerenveen voor het gedicht ‘Altijd’, een liefdesverhaal dat begint in het hooi en eindigt in een drama.

Aly Claus kreeg een eervolle vermelding voor haar verhaal ‘Flash Back’. Het verhaal gaat over een Kroatische journaliste die in een huis in een vooroorlogse wijk een belangrijke vondst doet.

(Foto’s Max van Gelder)