Kaya duizendste baby van het jaar bij ziekenhuis Tjongerschans

HEERENVEEN - In ziekenhuis Tjongerschans is dinsdag de duizendste baby van het jaar geboren. Dat betreft een jongetje die luistert naar de naam Kaya.

De ouders zijn Paul en Sibel Siebenga uit Oudehaske. Zij kregen niet alleen een bos bloemen, maar ook de Tjongerschans-knuffel Tjonkie.

De moeder werd eerder die dag opgenomen in Tjongerschans. Nynke Deen, verloskundige bij Verloskundigenpraktijk De Vlinder in Heerenveen verwees de haar door naar Tjongerschans, waar klinisch-verloskundige Jolien Verploegen de moeder bijstond tijdens de bevalling.

De bevalling verliep voorspoedig en al snel kwam Kaya gezond ter wereld. Moeder Sibel: ,,Alles verliep erg goed en het contact met de verloskundige was zeer prettig.”

Kraamsuite

Kaya is geboren in het Centrum voor Vrouw, Moeder en Kind van Tjongerschans. Hier staat het gezin centraal. Moeder, vader en de baby verblijven daar na de geboorte samen op één kamer, de zogenaamde kraamsuite.

,,Zo zijn zij vierentwintig uur per dag altijd samen. De geboorte- en kraamsuites geven moeders en hun familie het gevoel van thuis, met de zekerheid van medische zorg vlakbij”, aldus Tjongerschans.

Het Heerenveense ziekenhuis noemt zorg voor moeder en kind een belangrijke prioriteit. ,,Vele activiteiten en initiatieven worden op dit gebied ontplooid. Een voorbeeld is het verloskundig samenwerkingsverband Middenin. Hierin werken gynaecologen, verloskundigen en kraamzorgorganisaties samen aan de verbetering van de geboortezorg in de regio.”