Voorbeschouwing FC Groningen-SC Heerenveen: ‘Groene hel of groene kathedraal?’

GRONINGEN/HEERENVEEN - De eerste officiële wedstrijd in de Euroborg, het nieuwe stadion van FC Groningen, was op 13 januari 2006 tegen SC Heerenveen.

Sinds 1 juli 2018 heet het overigens Hitachi Capital Mobility Stadion. Je bent tegenwoordig maar klaar met die sponsoring. Euroborg was qua naam al niks - doet te veel denken aan een meubelboulevard - maar dit is wel heel erg.

Ik vermoed dat menig Groningensupporter nauwelijks weet dat het stadion zo heet. Hopelijk is notarieel vastgelegd dat het Abe Lenstra Stadion tot in der eeuwigheid naar Frieslands grootste voetballer zal heten. De onverlaat die dat wil wijzigen, wordt gevierendeeld. Of belandt op de brandstapel.

Derby van het Noorden

De Derby van het Noorden kon destijds op geen mooier moment op de kalender staan. Ik was erbij, maar warme herinneringen bewaar ik niet aan die wedstrijd.

Het uitvak bevindt zich op een wat unheimische plek, tamelijk hoog in een hoek van het stadion, weggeborgen achter wazig plexiglas. Om er te komen moesten we door modderplassen waden, over bouwmateriaal klimmen en allerhande obstakels ontwijken. De binnenkant van het stadion was klaar, rondom nog niet.

Ook de uitslag zal menig Heerenveensupporter hebben verdrongen: het werd 2-0 voor Groningen. Ik vermoed dat de aanduiding ‘groene hel’ onder Heerenveenfans toen geboren is.

De aanhang van Groningen spreekt liever van ‘groene kathedraal’. Dat groen is in elk geval zeer op zijn plaats: het doet pijn aan je ogen. Danny Buijs was in die openingsmatch een van de doelpuntenmakers.

Heden

Met de naam Danny Buijs zijn we meteen in het heden beland. Hij is de huidige coach van FC Groningen. Als beginnend oefenmeester in het betaalde voetbal is hij niet te benijden. Tot dusver verzamelde zijn ploeg zeven punten uit elf wedstrijden. Afgelopen zondag werd er eindelijk weer eens gewonnen.

De groene kathedraal wordt ook voor Groningers steeds meer een groene hel. De groene stoeltjes zijn te zichtbaar, de meeste zijn onbezet. De slechte prestaties zijn Buijs nauwelijks te verwijten. De kwaliteit van de huidige selectie houdt niet over.

De tijden van Tadic, Van Dijk, Matavz, Nevland en Suarez uit een niet eens zo ver verleden lijken lichtjaren ver weg. Namen als Memisevic, Handwerker, Mimoun, Doan en Padt steken er wat schril bij af.

Opzichtig gefaald

Toch zal SC Heerenveen zondag niet zomaar zegevieren, ook al omdat Heerenveen tegen Emmen opzichtig faalde. Opnieuw viel er voor het thuispubliek weinig te genieten.

De recente historie wijst uit dat de ploegen in Groningen aan elkaar gewaagd zijn: beide wonnen elk vier van de laatste tien onderlinge duels in Groningen, de overige twee eindigden gelijk.

Ook de doelcijfers zijn nagenoeg in evenwicht: 17-18 in het voordeel van Heerenveen, gemiddeld drieënhalve goal per wedstrijd.

Wordt het zondag een groene hel of een groene kathedraal voor SC Heerenveen?

(Tekst Rob Kerkhoven)