Bert Kuiper: ‘Ik ben een man van de sfeer. Dat zie je terug in de winkel bij Bloemsierkunst He-as’

OUDESCHOOT - Een jaar nu zit Bloemsierkunst He-as op de nieuwe locatie aan de Marktweg 88 in Oudeschoot. ,,Het was een spannende stap. Maar bleek een hele goede keuze.”

Dat zegt Bert Kuiper, samen met zijn vriendin Dini Holtrop eigenaar van Bloemsierkunst He-as. Op zijn dertigste kwam de nu 52-jarige Kuiper vanuit Lemmer naar Heerenveen. Daar vestigde hij zich aan de Burgemeester Falkenaweg. ,,In Lemmer kon ik niet doorgroeien. Ik dacht dan ga ik elders heen. Dat werd dus Heerenveen.”

Aan de Burgemeester Falkenaweg was de winkel honderdvijfenzeventig vierkante meter groot. Op de nieuwe locatie is het aantal vierkante meters flink groter. Zo is de winkel vierhonderd vierkante meter groot. Terwijl er buitenom ook nog duizend vierkante meter verkoopoppervlakte is.

Kuiper: ,,Aan de Burgemeester Falkenaweg beperkten wij ons vanwege het aantal meters vooral tot business-to-businessverkoop. Terwijl de winkel in Lemmer echt eentje voor consumenten was. Dat contact miste ik. Daarnaast zaten we aan de Burgemeester Falkenaweg met het feit dat het er betaald parkeren is en dat er weinig parkeerruimte was.”

Groene Kruis en Vaartjes

En dus werd gezocht naar een nieuwe plek. Dat werd uiteindelijk het voormalige pand van antiekzaak Vaartjes en waar in vroeger tijden tal van mensen hun prikje kregen in het toenmalige gebouw van het Groene Kruis.

,,Het was een hele stap om uit het centrum weg te gaan. Hier zijn weinig voorzieningen. Maar het bevalt heel goed. Klanten weten ons goed te vinden. Daarnaast komen hier veel fietsers langs die even stoppen en is er geen parkeerprobleem. Ook is het contact met consumenten terug, wat ik graag wilde. Daarnaast is het gewoon een hele mooie plek in Heerenveen”, zegt Kuiper, die zich ook nog steeds richt op business-to-business. ,,Dat groeit bovendien nog steeds. Ook richten we bij consumenten thuis indien gewenst gezellige plantenhoeken in.”

Kerstshow

Op de nieuwe locatie vindt dit jaar ook een kerstshow plaats. Die is zaterdag gestart en duurt tot en met Eerste Kerstdag. Klanten kunnen er op alle dagen terecht. Behalve op de zondagen, dan is de winkel dicht. Bij de show zijn in de winkel vier sneupkamers gemaakt met thema’s. Terwijl er buiten drie thema-eilanden zijn. Daarnaast staan er twee kersthutten opgesteld van tien bij vier en zes bij vier meter. Om het geheel in kerstsfeer af te maken, ligt er ‘sneeuw’ op de daken.

Kuiper: ,,Ik ben zelf gek van Duitse kerstmarkten. Die sfeer heb ik naar hier gebracht. Er is onder andere dan ook warme chocomelk en glühwein te krijgen. Terwijl er ook houtkachels branden. Ik ben een man van de sfeer. Dat komt niet alleen tot uiting in de winkel, maar ook op de kerstmarkt. Daar is heel veel te zien en te beleven. Zo zijn er op de vrijdagen en zaterdagen oude ambachten aanwezig. Terwijl ook wordt getoond hoe je bijvoorbeeld in de winter toch je tuin kan stylen, zodat die er in de donkere dagen gezellig blijft uitzien.”

Zelf was Kuiper tot een jaar of vier terug betrokken bij de jaarlijkse kerstmarkt in Heerenveen. Daarvoor haalde hij samen met de gemeente Heerenveen nog een kersthut uit München naar Nederland. Daarnaast stond hij mede aan de wieg van de kerstmarkt in Lemmer, toen He-as daar nog was gevestigd.

,,De kerstmarkt in Lemmer speelt zich nog altijd af rond de kerk. De boten in het centrum zijn bijvoorbeeld prachtig verlicht, er zijn koren in de kerk en films voor kinderen. Tegenwoordig is er ook een Dickens festijn. Het was een supermooie tijd. Het werd echt gezamenlijk aangepakt, zoals het hoort.”

Van huis uit

Kuiper zelf kreeg de liefde voor planten en bloemen van huis uit mee. Zo was zijn moeder in de jaren zestig franchisenemer bij Kalders Bloemen in Delft. Die winkel bestaat sinds 2017 weer, nadat negen jaar daarvoor de toenmalige ondernemer het voorgezien hield in de Prinsenstad.

,,Het was in die tijd trouwens heel vooruitstrevend dat een vrouw een winkel runde. Toen mijn moeder mijn vader leerde kennen, die uit Steenwijk kwam, zijn ze verhuisd naar Lemmer. Dat was in 1968 en gebeurde onder de naam He-as. De H staat voor Henk, de naam van mijn vader. De E staat voor Elly, dat is mijn moeder. De A staat voor Algera. Dat is de achternaam van mijn moeder. En de S staat voor Steenwijk, waar wij vandaan komen.”

Kweken

Het zou uiteindelijk ook in Lemmer zijn waar Kuiper zijn passie ontwikkelde. Op zijn tiende kweekte hij zijn eigen planten en bloemen.

,,Ook verkocht ik duizendschoon aan huis. Op die manier ben ik erin gegroeid. Mijn broer had er niets mee. Hij werd kok en is nu leraar. Ik denk dat in ieder mens een passie zit. Ik denk ook dat die op jonge leeftijd al ontstaat. Als je met die passie aan de slag kunt, leidt dat ook tot plezier in je werk. Ik denk dat je het werk wat je doet anders niet lang volhoudt.”

Vijf jaar later, op zijn vijftiende, kwam Kuiper vervolgens bij He-as in de winkel. Vier jaar later nam hij de zaak over. Net als zijn in de beginjaren van He-as is een ding nooit veranderd. Dat is de enorme kennis van zaken.

Kuiper: ,,In een zaak als deze is het heel belangrijk dat je over je product kunt praten en passie kunt uitstralen. Daarnaast is advies heel belangrijk. De mensen die hier werken zijn dan ook allemaal bloembinders en designers. Daarnaast ben ik zelf een no-nonsense type en iemand die van gezelligheid houdt. Dat zie je overal terug in de winkel. Daarnaast stimuleren wij onze medewerkers om mee te doen aan wedstrijden om ook op die manier met hun vak bezig te zijn. Zo werd Dini zelf in 2016 Nederlands kampioen bloemsierkunst en won Kim van Hes in 2017 het NK bloemsierkunst bij de junioren. Het NK is de hoogst haalbare titel binnen ons vakgebied.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)