De Uitdaging: ‘Als Heerenveens MuziekCorps groots uitpakken’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze week vertelt Laura Zoetendal, voorzitter van het Heerenveens MuziekCorps over ‘Herke – Superheld van Heerenveen’.

Het Heerenveens MuziekCorps (HMC) komt dit jaar met een speciale voorstelling in het kader van Culturele Hoofdstad 2018: Herke – Superheld van Heerenveen. ,,Het idee voor zo’n voorstelling ontstond in 2017. We wisten al veel langer van Culturele Hoofdstad, maar in 2017 kregen ook wij de motivatie om in het culturele jaar iets bijzonders te gaan doen. Wij wilden onszelf en de muzikanten een extra uitdaging bieden en iets groots opzetten”, zegt Laura Zoetendal (40), voorzitter van het HMC. Laura, de dirigent en secretaris van HMC zijn bij elkaar gaan zitten en zijn gaan brainstormen over een idee.

Verbinding

,,HMC is een orkest dat wel vaker verbinding opzoekt met andere partijen. In het verleden hebben we eerder met sporters gewerkt en we hebben ook al eens voor jonge kinderen een speciaal concert gedaan. Beide bleken goed aan te slaan bij het publiek, dus daar wilden we een combinatie van maken. De verbinding opzoeken en ook oudere kinderen proberen te bereiken. Daaruit is het idee ontstaan om een sportieve muziektheatervoorstelling te maken. Toen hebben we scriptschrijfster Anne Zijlstra benaderd.” Anne, die eerder producties maakte voor het HMC, kwam vervolgens met het thema ‘superhelden’. ,,Wij wilden harmoniemuziek met sport combineren en daarin ook acteurs betrekken. Anne had de vrije hand om daar zelf invulling aan te geven.”

Herke

In de muziektheatervoorstelling ‘Herke – Superheld van Heerenveen’, staat Herke centraal. Herke heeft één droom: superheld worden. Op een nacht droom hij over verschillende helden. ,,In het verhaal zitten helden van nu: Superman, Wonderwoman, de Hulk, maar omdat het een echte Heerenveense mienskipvoorstelling wordt, hebben we ook gekeken naar welke helden er bestaan in de geschiedenis van Heerenveen. Er komen ook personages in voor die vroeger iets betekend hebben voor Heerenveen om te laten zien dat je eigenlijk op heel veel verschillende manieren een held kan zijn. Dat een held niet een stereotype is. Dat leert Herke ook gedurende de voorstelling.”

Cast

Aan de productie doen ongeveer 90 personen mee. Naast het HMC zullen sporters van Turnvereniging WIK-FTC, Kunstschaatsclub Thialf en Judo Edwin Steringa meedoen, is er een theaterkoor en zijn er acteurs. ,,Naast dat Anne de scriptschrijfster is, is ze ook de regisseuse. Pelle Hoff gaat Herke spelen. Hij is door Anne gecast. Toen Anne in juni bij de musicalklas kwam vertellen over de voorstellingen, waren er gelijk een paar meiden die mee wilden doen. Daarna hebben we nog een oproep op Facebook gedaan waardoor het theaterkoor uitgebreid is.” De volwassen acteurs zijn gekozen uit de kennissenkring van het HMC. Peter de Jonge, oud-burgemeester van Heerenveen, doet ook mee aan de voorstelling. Als zichzelf. Topschaatsster Ireen Wüst heeft ook haar medewerking verleend. ,,Ze is in alle voorstellingen te zien. Maar wat haar rol precies is, is een verrassing.” Laura speelt als klarinettist mee in het HMC.

Sportstad

‘Herke – Superheld van Heerenveen’ zal op 24 en 25 november te zien zijn in Sportstad. Op beide dagen is er een middag- en een avondvoorstelling. De muziektheatervoorstelling is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar en is volgens Laura ook erg leuk en leerzaam voor volwassen. Er zijn nog kaarten beschikbaar, maar het gaat snel. ,,We hebben voor Sportstad gekozen omdat we een ruime locatie nodig hebben. Je moet het publiek kwijt kunnen, het orkest heeft een plek nodig op de vloer, alle sporten moeten erin passen en er is voldoende parkeergelegenheid nodig. We maken gebruik van drie volleybalvelden. De gezamenlijke repetities moeten nog plaatsvinden. Op dit moment repeteert iedereen op zijn eigen plek.”

Scènes samenvoegen

,,Vanaf 14 november gaan we met acteurs en sporters kijken hoe alle scènes achter elkaar komen. En hoe het samenvalt. Dat wordt spannend, maar we hebben er ook heel veel zin in. Er wordt al maanden op de verschillende locaties gerepeteerd. Het samenvoegen van alle puzzelstukjes is op dit moment de uitdaging. Hoe past de muziek bij de scènes? Wat gaan de sporters doen? En hoe wordt de samenwerking met de acteurs en met het koor? Op 23 november zullen we op locatie kijken hoe alles zijn plek vindt in het uiteindelijke decor, we werken naar dat hoogtepunt toe.”

Vrijwilligers

Er zijn al veel mensen betrokken bij de productie, maar de organisatie kan nog enkele 'helden' gebruiken voor hand-en-spandiensten achter de schermen. ,,We willen de cast hier niet te veel mee belasten. De castleden moeten twee keer per dag presteren; een mooie voorstelling neerzetten.”

Saamhorigheid

,,We organiseren deze voorstelling omdat we iets bijzonders wilden doen voor het culturele jaar. Maar we organiseren dit ook omdat we willen laten zien hoe leuk het is om in een vereniging te spelen of bij een vereniging te horen. De saamhorigheid; laten zien wat je kunt bereiken met elkaar. We willen vanuit ons orkest laten zien dat een corps, dat toch een beetje een ouderwets imago heeft, niet oubollig is, maar dat we ook dynamisch en modern zijn. Dat je op een hele vernieuwende manier ook met harmoniemuziek bezig kunt zijn. Door de verbinding te maken met al die verschillende disciplines, trek je ook publiek dat normaal niet naar een concert van ons zal komen. En andersom maakt ons publiek weer kennis met andere disciplines.”

Mieke van Veen