Hillie Haarsma: ‘Vanaf eerste dag thuisgevoel bij bibliotheken Mar en Fean’

HEERENVEEN/JOURE - Als nieuwkomer in bibliothekenland ging er voor Hillie Haarsma letterlijk een wereld open.

,,Ik heb mij er echt over verbaasd wat een bibliotheek allemaal heeft te bieden. Ik denk dat er nog heel veel mensen zijn die niet genoeg weten wat er allemaal voor activiteiten zijn”, zegt de 51-jarige Haarsma, sinds 1 juli manager van de bibliotheken Mar en Fean in de gemeente Heerenveen en de Fryske Marren.

Haarsma: ,,Er worden niet alleen boeken uitgeleend. Ook wordt meegegaan met nieuwe technologieën, probeert de bibliotheek iedereen van jong tot oud op allerlei manieren bij de maatschappij te betrekken en is er enorm veel kennis in huis. Heerenveen is een drukke bibliotheek, het valt mij steeds weer op als ik binnenkom dat overal (groepen) mensen zijn. Ze komen er om boeken te lenen, een krant te lezen, maar ook om te leren.”

Zelf werkte Haarsma de afgelopen vier jaar, nadat zij was gestopt met haar bedrijf Mirror HRM, als teamleider sociaal domein in Oost-Groningen. Dat gebied staat bekend als eentje waar sprake is van leegloop qua werkgelegenheid en ook als waar sprake is van armoede en andere sociale problemen.

Haarsma: ,,Het was een ontzettend uitdagend en ook mooi gebied om te werken. Onder andere samen met het ROC hebben we geprobeerd jong en oud te bewegen een opleiding te volgen. Hoewel het werken in Oost-Groningen heel fijn was, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Toen ik de vacature van de bibliotheek zag, zag ik dat als een mooie kans.”

Hoewel Haarsma geen bibliotheekervaring bezat, beschikte zij wel over veel ervaring in het sociaal domein. Daarin zag zij raakvlakken met de bibliotheek. ,,Zoals armoedebestrijding, aanpak van laaggeletterdheid, cultuur, samenwerkingsverbanden zoeken en bijvoorbeeld scholing. Dat soort onderwerpen komt allemaal samen bij een bibliotheek.”

Synergie

Vanaf de eerste dag zegt de nieuwe manager zich dan ook thuis te voelen bij bibliotheken Mar en Fean. Daarbij heeft zij te maken met twee teams, die van de gemeente Heerenveen (Heerenveen, Akkrum en Jubbega) en van de Fryske Marren (Joure, Balk en Lemmer).

,,Ik wil graag iedereen erbij betrekken. Dit zal gaandeweg vorm krijgen. Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van onze organisatie. Daarom is het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers een van de speerpunten binnen de organisatie. Als Bibliotheken Mar en Fean willen we graag nog meer synergie. Hierdoor kunnen we de expertise die we in huis hebben inzetten voor alle bibliotheken van Mar en Fean. Dat leidt tot kortere lijntjes en meer kruisbestuiving. Ook leren we daardoor van elkaar.”

Leren

Dat de inwerkperiode veel van Haarsma vergt, zegt zij niet erg te vinden. ,,Ik ben ook geen type dat kan stilzitten. Ik ben een voorstander van een leven lang leren. Dat draagt de bibliotheek ook uit en doe ikzelf ook. Dat maakt je wendbaar in het leven. Het zorgt er ook voor dat je een nieuw beroep kunt oppakken in het geval van ontslag of bijvoorbeeld bij een reorganisatie. Vandaar dat ik het belangrijk vind dat je op welk niveau dan ook moet blijven leren. Zeker in de huidige maatschappij waarin een eigen inkomen onmisbaar is.”

Zelf startte Haarsma in 2017 met haar master Social Work. Haar huidige werk heeft nu even voorrang waardoor haar opleiding op dit moment even op een lager pitje staat.

Passie

Van kinds af aan is de in Gorredijk woonachtige Haarsma al lid van de bibliotheek geweest. „Als ik boeken had gehaald, had ik ze de volgende dag vaak al uit. Ik houd van allerlei verschillende genres. Een klassieker vind ik bijvoorbeeld Hersenschimmen van de schrijver Bernlef. Op dit moment lees ik het boek Brief aan mijn dochter van Abdelkader Benali, die onlangs ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de bibliotheek Heerenveen nog een lezing gaf. Maar in de zomer aan het strand leest een Saskia Noort ook gemakkelijk weg.”

Het fijne aan de bibliotheek is volgens Haarsma dat ze ook eBooks hebben. Dat noemt zij voor in de vakantie weer plezierig.

,,Dat ik mijn passie voor boeken nu ook in mijn werk kwijt kan is prachtig. De bibliotheek ontwikkelt zich door tot een publieke ontmoetingsplek met als doel mensen in staat te stellen kennis, ervaring en interesses te delen waarbij thema’s als lezen, leren en informeren centraal staan. Ik wil graag aan deze doorontwikkeling bijdragen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)