Marcel van der Heide: ‘Het leuke als chiropractor is dat je mensen echt blij kunt maken’

HEERENVEEN - Tien jaar alweer is Marcel van der Heide met Chiropractie Friesland gevestigd in Heerenveen. Sinds een jaar zit hij aan de Burgemeester Falkenaweg 40.

In de tien jaar dat Chiropractie Friesland bestaat zijn tienduizenden behandelingen gegeven aan personen van nul tot ruim 90 jaar. ,,Dit werk past dan ook heel goed bij mij. Het leuke is namelijk dat je heel veel blije mensen ziet, omdat je ze echt kunt helpen. Soms zijn ze elders uitbehandeld en komen ze niet verder met hun klachten. Als chiropractor kun je net dat stukje extra bieden door het bewegingsapparaat aan te pakken, waardoor mensen die slecht functioneren weer goed kunnen functioneren.”

Dat Van der Heide chiropractor zou worden had hij zelf aanvankelijk nooit kunnen denken. Op zijn zeventiende verliet hij Friesland. Hij verhuisde toen van zijn geboorteplaats Leeuwarden naar Valkenswaard. ,,Ik tenniste op hoog niveau. Wilde ik daarin verder komen, dan moest ik verhuizen. Vervolgens ben ik vanwege het tennis naar Amerika gegaan”, zegt Van der Heide, die toen op de satellitetour speelde.

,,In Amerika heb ik ook mijn vrouw Kathrine Sund leren kennen. Zij deed daar op hoog niveau aan voetbal. Zelf kreeg ik een tennis scholarship. Daarvan heb ik de opleiding business administration gevolgd. Dat was een niet al te moeilijke opleiding en goed te combineren met vijftien tot achttien uur tennis per week. Het bleek echter dat ik met tennis geen geld zou gaan verdienen. De combinatie met een scholarship was dus heel mooi.”

Studie

Het was dankzij zijn toenmalige vriendin en huidige vrouw - die zelf bij Chiropractie Staphorst werkt - dat Van der Heide de opleiding tot chiropractor ging volgen. ,,Zij deed de opleiding toen al in Amerika. Zelf was ik er vanuit de sportkant als patiënt al mee bekend. Ik wist ook dat je dankzij chiropractie snel kon herstellen. Daarnaast kun je mensen er echt mee helpen en is het een vak waarin het gaat om techniek en het toepassen ervan. Dat heeft weer parallellen met topsport. Het voelde meteen goed. Het kwartje was gevallen.”

Nadat hij zijn studie in Amerika had afgerond en het volgen van werkstages in Nederland en Noorwegen, werkten Van der Heide en zijn vrouw eerst twee jaar in Noorwegen.

,,We hadden toen al kinderen. We wilden of bij de ene kant van de familie wonen of bij de andere kant. Nederland bleek het meest praktisch te zijn. Mijn moeder en stiefvader woonden toen al in Heerenveen. Vanuit Amerika kwam ik hier wel op bezoek. Met Leeuwarden had ik toen al niet zoveel meer. Terwijl Heerenveen heel dynamisch is en alles dichtbij heeft. Dat voelde en voelt niet alleen goed, maar heeft ook heel veel voordelen. De keus viel daarom op Heerenveen. Dat was in 2008.”

Goede naam

Ondertussen is Chiropractie Friesland een gevestigde naam. De behandelingen bestaan uit kleine gewrichtscorrecties en zachte druktechnieken om de beweging van de wervelkolom te versoepelen en de functie van het zenuwstelsel te verbeteren. Klachten die worden behandeld betreffen onderen: nek- en hoofdpijn, schouder- en bovenrugklachten, lage rugpijn, hernia en tintelingen in de ledematen.

Daarnaast worden ook onrustige of huilbaby’s en jonge kinderen behandeld. Dat gebeurt met een activator. Dat instrument geeft lichte trillingen, waardoor de diepe spieren van de rug en nek ontspannen. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. De behandeling zelf wordt, meestal gedeeltelijk, vergoed via de aanvullende verzekering.

Van der Heide: ,,Ook besteed ik veel tijd aan uitleg over wat we doen en het waarom. Het gaat er namelijk niet alleen om dat iemand wordt behandeld en weer op gang wordt geholpen. Daarnaast is het handig dat iemand zelf ook weet hoe goed te moeten bewegen. Waar het uiteindelijk om gaat, is een lichaam weer in balans brengen. Dat faciliteren wij.”

Zie www.chiropractiefriesland.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)