FOTO’S | Douwe de Vries stijgt boven zichzelf uit

HEERENVEEN - Voor Douwe de Vries is het kwalificatietoernooi in de aanloop naar de eerste serie World Cups op zijn zachtst gezegd verrassend verlopen.

Het lijkt erop dat de 36-jarige schaatser van Team Jumbo boven zichzelf uitstijgt. Nadat hij zich vrijdag al plaatste voor de wereldbekerreeks op de vijf kilometer en dat zaterdag tot ieders verrassing ook deed op de 1500 meter, kwam daar zondag ook nog een ticket voor de tien kilometer bij.

De kersverse vader werd tweede achter zijn 22-jarige ploeggenoot Patrick Roest, die meer dan een halve minuut van zijn oude persoonlijke record afhaalde (12.47,89). Ook Douwe de Vries verbeterde zijn snelste tijd ooit (13.04,02) op de langste afstand aanzienlijk en kwam in 12.56,71 over de finish.

Jorrit Bergsma werd derde en verdiende daarmee eveneens een wereldbekerticket. Sven Kramer had zich voor de tien kilometer afgemeld vanwege aanhoudende rugklachten.

Weer twee tickets De Jong

Op de laatste dag van het plaatsingstoernooi in Thialf wist Antoinette de Jong zich nog tweemaal te plaatsen voor de World Cups. Waar ze dat eerder al deed op 1500 en 3000 meter, kwamen daar zondag ook nog de vijf kilometer en 1000 meter bij.

Op de langste afstand werd De Jong tweede achter olympisch kampioene Esmee Visser. Melissa Wijfje werd derde, Carien Kleibeuker vierde en Reina Anema eindigde als vijfde. Deze vijf schaatssters zijn ook de geplaatsten voor de wereldbeker.

Antoinette de Jong eindigde op de 1000 meter als vierde in het klassement. Op deze afstand vertegenwoordigt ze samen Jutta Leerdam, die de sprintafstand won, nummer twee Ireen Wüst, Letitia de Jong (derde) en Joy Beune (vijfde) Nederland op de World Cup.

Kjeld Nuis wint 1000 meter

Kjeld Nuis schreef de 1000 meter op zijn naam. Hij sprintte naar een tijd van 1.07,95 en bleef daarmee zijn teamgenoot Thomas Krol (1.08,03) net voor.

Kai Verbij kwam als derde over de eindstreep in 1.08,24. Ook Hein Otterspeer en Gijs Esders plaatsten zich voor de World Cups. Voor Gewest Fryslân rijder Esders zal het zijn debuut in het internationale World Cup-circuit zijn.

Mass Start

De wedstrijden op de Heerenveense ijsbaan werden afgesloten met de Mass start. Bij de mannen ging de winst naar Chris Huizinga.

Bij de vrouwen sprintte Marijke Groenewoud naar de overwinning.

(Foto’s Douwe Bijlsma/Gewoan Dwaan)