FOTO’S | Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera spelen beroemde opera Orfeo in kindervariant

HEERENVEEN - Het Posthuis Theater stond vandaag in het teken van de opera Orfeo. Een van de oudste bekende opera's werd uitgevoerd in een versie voor kinderen.

Een verhaal over diepe liefde, euforie en durven vertrouwen tegen alles in. „Wat natuurlijk zo goed als onmogelijk is, juist omdat je bang bent je grootste goed te verliezen”, aldus de acteurs.

Sonnevanck, theater voor kinderen, en het ‘grote mensen’ operagezelschap Nederlandse Reisopera, beide uit Enschede zijn half oktober deze bijzondere samenwerking aangegaan.

Orfeo is door Claudio Monteverdi begin 1600 geschreven en hij gebruikte een bestaande libretto (tekst met dialogen en regie-aanwijzingen) en de Griekse mythe van Orpheus.

Bart Sietsema is de grote popster, Orfeo - dat is zijn artiestennaam en hij is een superster in Europa. Hij valt abrupt voor Eurydice, die volstrekt niet onder de indruk is van zijn roem en faam. Sterker nog, ze heeft nooit van hem gehoord. Alle ruimte voor echte liefde dus.

Maar het oeroude verhaal moet zijn beloop krijgen en Orpheus verliest zijn geliefde. De makers zeggen er bewust voor te hebben ,,dat kinderen snappen dat niet alles verkrijgbaar en maakbaar is in het leven. Je verliest nu eenmaal ook. Er is ook ‘nee’. Het is belangrijk dat kinderen dat vroeger op zijn minst al eens gehoord hebben.”

(Foto’s Max van Gelder)