FOTO’S | Verrassende derde stek Douwe de Vries op 1500 meter op tweede dag kwalificatiewedstrijden in Thialf

HEERENVEEN - Tijdens de tweede dag van het kwalificatietoernooi voor de wereldbeker is Douwe de Vries verrassend derde geworden op de 1500 meter.

Na zijn vierde plaats op de 5 kilometer een dag eerder, gleed De Vries met schijnbaar gemak naar een tijd van 1.46,06 en eindigde daarmee achter winnaar Patrick Roest en nummer twee Kjeld Nuis.

Voor Douwe de Vries was dit een ongekende prestatie. In de voorbereidingen naar dit schaatsseizoen ging het schaatsen niet bepaald zoals hij wilde. Daarin brachten een paar nieuwe buizen van fabrikant Viking verandering, met als resultaat plaatsing op zowel de 5 kilometer, als de 1500 meter voor de wereldbeker in Japan en Polen.

Ook Patrick Roest, Kjeld Nuis, Thomas Krol (vierde) en Sven Kramer (vijfde) krijgen een ticket voor de 1500 meter World Cup.

De Jong wint weer

Na de winst op de 1500 meter liet Antoinette de Jong ook de beste tijd op de 3 kilometer noteren. Ze moest het in de laatste rit opnemen tegen voormalig ploeggenoot Ireen Wüst. Al in het begin van de strijd nam De Jong afstand en maakte dat in de laatste ronden af door afstand van Wüst te nemen.

De Rottumse kwam in een tijd van 4.01,79 over de eindstreep. Wüst moest tevreden zijn met de vierde plaats, achter Melissa Wijfje (tweede) en Esmee Visser (derde). Dit viertal aangevuld met nummer vijf Reina Anema zullen voor Nederland uitkomen bij de eerste World Cups.

500 meter

Bij de 500 meter plaatste Heerenveense Janine Smit zich eveneens voor de wereldbekers. Zij werd vierder in 38.82.

De afstand werd gewonnen door Letitia de Jong, die daarmee Jutta Leerdam en Femke Beuling achter zich liet. Zijn plaatsten zich ook voor de World Cups, net als nummer vijf Esmé Stollenga

(Foto’s Douwe Bijlsma/Gewoan Dwaan)