Boekbespreking A.L. Snijders: ‘Zijn korte verhalen zien er bedrieglijk eenvoudig uit, maar bij nadere beschouwing besef je dat elk woord op een goudschaaltje is afgewogen’

ORANJEWOUD - Rob Kerkhoven is historicus, columnist van de Heerenveense Courant en boekenlezer.

Gedurende het literaire seizoen bespreekt hij voor de Heerenveense Courant zes Nederlandse schrijvers die kort daarna een lezing geven bij de Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen (SLAH). Ditmaal: A.L. Snijders.

A.L. Snijders, pseudoniem van Peter Müller, is zelfverklaard uitvinder van de ZKV’s, zeer korte verhalen. Onlangs vertelde hij in een interview dat het genre hem vooral past, omdat hij geen zitvlees heeft. ,,Ik kan niet lang achtereen achter een schrijftafel zitten.”

Zijn korte verhalen zien er bedrieglijk eenvoudig uit, maar bij nadere beschouwing besef je dat elk woord op een goudschaaltje is afgewogen. Vrijwel nooit is er een duidelijk plot, bijna altijd vertelt Snijders het verhaal zodanig dat je niet weet hoe hard de feiten zijn, welke conclusie je eventueel kan trekken of hij een moreel oordeel velt, wie de slechterik is en wie de filantroop.

De schrijver stuurt je behoedzaam doch geraffineerd met een kluitje in het riet. Toch blijft de lezer niet met een onvoldaan gevoel achter, meestal overweegt opgetogenheid.

Het oog van de naald

Al meteen op de eerste pagina van zijn recent verschenen ‘Het oog van de naald’, alweer het tiende boek met ZKV’s, tref je in het titelverhaal een aantal juweeltjes aan.

Rijdend op de A1 geeft een snerpende toon aan dat het achterportier openstaat. Dat zit echter potdicht. Snijders stapt weer in en rijdt verder.

Dan komt het: ,,De auto legde zich vijf minuten neer bij mijn conclusie en begon toen weer om de tien seconden een snerpende toon uit te zenden.”

Hij stapt opnieuw uit, gooit de deur hard in het slot, rijdt verder, het is even stil en de schrille toon is er opnieuw. Hij belt ten einde raad de receptioniste van de Wegenwacht.

,,Tot mijn opluchting billijkte zij mijn klacht, zij achtte het inderdaad niet uitgesloten dat ik na een twee uur durende terugtocht in het gekkenhuis zou belanden.”

Zwerver

In het verhaal ‘Rector’ struikelt hij over een zwerver. ,,Tijdens mijn val bedacht ik dat hij (die zwerver) in zijn werkend leven best rector van het Amsterdams Lyceum of het Barlaeus Gymnasium geweest had kunnen zijn.”

Al fantaserend maakt Snijders ‘aannemelijk’ dat de zwerver/rector aan lager wal is geraakt, nadat hij te intiem was geworden met een leerling. ‘Het oog van de naald’ zit vol met dit soort taalsieraden.

In 2010 ontving Snijders de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Op donderdagavond 15 november is hij vanaf 20.00 uur te gast bij de Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen (SLAH) in Museum Belvédère.

Binnert Overdiep en museumbezoek

In de pauze is er gelegenheid om het museum te bezoeken. Daarnaast is boekhandel Binnert Overdiep met een stand aanwezig in het Museumcafé.

Reserveren is raadzaam en kan via reserveer@slahheerenveen.nl.

(Tekst Rob Kerkhoven)