FOTO’S | Patrick Roest neemt baanrecord Sven Kramer over op eerste dag kwalificatietoernooi voor World Cup tickets

HEERENVEEN - Tijdens de opening van het schaatsseizoen, het World Cup kwalificatietoernooi, in Thialf liet Patrick Roest vrijdag meteen zien wat zijn plannen zijn.

Met een baanrecord van 6.08,98 op de 5 kilometer reed hij in een rechtstreeks duel de oude toptijd van ploeggenoot Sven Kramer uit de boeken. Voor de 22-jarige Roest de tweede keer in korte tijd dat hij onder de snelste Thialf tijd van Kramer over de finish komt.

Een maand geleden deed hij dat al op de 3 kilometer, waarbij hij met een tijd van 3.38,71 zeven honderdsten onder Kramer’s baanrecord uitkwam. Kramer moest genoegen nemen met de derde plaats in 6.17,09.

Jorrit Bergsma werd tweede in 6.15,31, Douwe de Vries vierde met 6.17,90 en Marcel Bosker kwam als vijfde over de finish in 6.18,88. Dat is ook het vijftal dat zich daarmee geplaatst heeft voor de wereldbekerwedstrijden.

Vrouwen

Op de 1500 meter bij de vrouwen was er een vliegende start voor Antoinette de Jong. De Rottumse won in een tijd van 1.55,41 en was daar uitermate tevreden mee. De Team Jumbo rijdster bleef daarmee olympisch kampioene en oud-ploeggenote Ireen Wüst voor.

Wereldkampioene junioren Joy Beun kwam als derde over de meet, gevolgd door Melissa Wijfje en Lotte van Beek. Deze eerste vijf vrouwen in het klassement hebben daarmee tickets verdient voor de World Cups.

Op de 500 meter was Kai Verbij de rapste, Jan Smeekens werd tweede en Kjeld Nuis eindigde als derde. Deze sprinters aangevuld met de gebroeders Michel en Ronald Mulder schaatsen bij de wereldbekers.

De Heerenveense sprinter Jesper Hospes moest achter Dai Dai Ntab genoegen nemen met de zevende plaats.

(Foto’s Douwe Bijlsma/Gewoan Dwaan)