Basisscholieren uit wijde regio in Thialf het ijs op bij jaarlijkse actie Schaatsen voor Water

HEERENVEEN - Plan Nederland houdt van 12 tot en met 23 november voor de achttiende keer de grote landelijke scholierenactie Schaatsen voor Water. In Thialf wordt daarbij geschaatst van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 november.

Met het evenement waarbij scholieren zich laten sponsoren om te schaatsen wordt zoveel mogelijk geld ingezameld voor waterprojecten in Ethiopië. Met de opbrengst legt Plan International Nederland op basisscholen in Amhara, in het noordwesten van Ethiopië, een waterpomp en watertanks aan. Daardoor hoeven meisjes geen water meer te halen en kunnen zij naar school.

Ook worden aparte toiletblokken voor meisjes gebouwd en een invalidetoilet. Er komen speciale clubs waar leerlingen les krijgen over handen wassen, bacteriën en een juist gebruik van de wc’s. Dankzij de inzet van scholieren in Nederland krijgen duizenden kinderen in Ethiopië toegang tot veilig drinkwater en betere hygiëne.

Deelnemende scholen

Op dinsdag 20 november schaatsen van 11.00 tot 12.00 uur de kinderen van OBS Het Vogelnest uit Heerenveen en de Steve Jobs School uit Sneek en van 12.30 tot 13.30 uur de scholieren van CBS de Adelaar uit Wolvega en die van SBO Wetter Wille uit Sneek.

Woensdag 21 november staan van 11.00 tot 12.00 uur De Dissel (Ruinerwold), de Anne Frankschool (Meppel), KBS Op ’t Terp (Sondel) en OBS Tjongerschool uit Mildam op het ijs. Terwijl diezelfde dag van 12.30 tot 13.30 uur wordt geschaatst door OBS Op ‘e Grins uit Hoornsterzwaag en uit Sneek door de scholen CBS De Skutslus, De Diken en De Zuiderpoort CVO.

Op vrijdag 23 november komt CBS Het Kompas uit Meppel in actie van 11.00 tot 12.00 uur. Van 12.30 tot 13.30 uur wordt geschaatst door de kinderen van CBS Eben-Haezer (Oosterzee) en CBS De Roerganger uit Heerenveen.

Opbrengst te volgen

Dit jaar hebben de kinderen voor het eerst via de nieuwe website www.planschaatsenvoorwater.nl donateurs gezocht en daar kunnen ze per groep direct zien wat de donatiestand is.

Met hun deelname kunnen de kinderen ook twee prijzen winnen. Zo is er een prijs voor de groep met de hoogste opbrengst en een sportiviteitsprijs voor de groep die de meeste kilometers heeft geschaatst.

In totaal doen er in heel Nederland ongeveer achtduizend kinderen mee aan Schaatsen voor Water. Voorafgaand aan het schaatsen waren er gastlessen op school over het project.

Eerdere edities van het evenement maakten water- en sanitatieprojecten mogelijk in Zambia, Malawi en Uganda.