CSC ’45 Heerenveen vol in voorbereiding voor nieuw springseizoen, primeur in februari

HEERENVEEN - CSC ’45 Heerenveen bereidt zich voor op het springseizoen. Zowel regionaal als landelijk doen er teams mee van de Heerenveense turnvereniging.

Hieronder een door CSC ’45 zelf aangeleverd artikel.

De aftrap naar de springmaanden is al gedaan met het Europees kampioenschap teamgym, dat half oktober in Lissabon plaats vond. Eén van de springsters die voor het Nederlands senioren-mix team uitkwam, is Bente Brandsma van CSC ’45 Heerenveen.

In november staan de plaatsingswedstrijden voor het Nederlands kampioenschap groepsspringen gepland. De dames Senioren A van CSC '45 reizen daarvoor af naar Kerkrade, terwijl de dames Junioren B wat dichter in de buurt, namelijk in Lemmer, hun zinnen zetten op plaatsing voor het NK.

Op vier verschillende onderdelen, Airtrack, Trampoline-valmat, Minitramp - Springtoestel en Minitramp - Tafel, gaan de dames laten zien wat ze waard zijn. En hopelijk levert dat een ticket op voor de NK-finale op 8 december 2018 in Hardenxveld Giessendam.

Begin november doen er verschillende Jeugdteams van CSC ’45 mee aan de plaatsingswedstrijd voor het Fries Kampioenschap Groepsspringen op niveau D en E met natuurlijk als doel deelname aan het Fries Kampioenschap op 17 november aanstaande. Eind november staat er nóg een Fries Kampioenschap Groepsspringen op het programma.

Dit FK is voor de niveaus A, B en C. Misschien iets minder groots dan de plaatsingswedstrijden voor het NK, maar zeker net zo aantrekkelijk. Groepsspringen is namelijk een heel dynamische, snelle en vaak spectaculaire tak van de gymsport.

Zoals uit de naam al af te leiden is, is groepsspringen een teamsport, en dat is binnen het turnen best bijzonder. De teams van 6 spring(st)ers springen salto's gehurkt, gehoekt, gestrekt en zelfs dubbel. Er wordt nu nog hard getraind om al die verschillende sprongen zo hoog, soepel en mooi mogelijk tot uitvoering te brengen.

Nederlands kampioenschap micro teamgym

CSC ’45 beleeft op 2 februari 2019 een primeur. De vereniging organiseert dan voor het eerst het Nederlands Kampioenschap micro teamgym. In het Epke Zonderland Turncentrum in Sportstad Heerenveen strijden teams uit heel Nederland om de landstitel.

Bij micro teamgym worden de sprongen en sprongenseries door drie spring(st)ers uitgevoerd, terwijl dat er bij het ‘gewone’ groepsspringen zes zijn. Als kers op de taart worden deze sprongen uitgevoerd op muziek. Een extra dimensie bovenop de levendigheid en precisie van het groepsspringen.

Zelf een wedstrijd mee beleven?

Op de site van de KNGU staat welke groepsspringwedstrijden waar en wanneer plaatsvinden. Kom kijken en geniet van deze speciale tak van de gymsport.