Voorbeschouwing SC Heerenveen: Emmen eindelijk in de eredivisie

HEERENVEEN - Twee jaar geleden publiceerde ‘De Atlas voor gemeenten’ de uitkomsten van een groot onderzoek naar de leefbaarheid in de vijftig grootste gemeenten van Nederland.

Op vijftig verschillende punten werden die gemeenten met elkaar vergeleken, zoals op: de hoeveelheid banen in de buurt, het culturele aanbod, de veiligheid in de stad, uitgaansmogelijkheden, de nabijheid van natuur en nog veel meer.

De positie van Amsterdam bleek andermaal onaantastbaar: bij eerdere onderzoeken was het al de aantrekkelijkste stad van Nederland, dat was nog zo. In Nijmegen, Eindhoven en Dordrecht werd het in rap tempo steeds prettiger wonen, luidde de conclusie.

Uit Emmen kun je aan de andere kant maar beter wegblijven. Op de vijftigste plaats, troosteloos onderaan. Natuurlijk deed het rapport veel stof opwaaien, vooral ook in Zuidoost-Drenthe. Tal van Emmenaren lieten luidkeels weten hoe fantastisch het woongenot juist in hun stad was.

FC Emmen

We mogen aannemen dat het welbevinden van de Emmenaren recentelijk nog is toegenomen, nu FC Emmen voor het eerst in het bestaan van de club via de nacompetitie naar de eredivisie is gepromoveerd.

In 1990 was het ook bijna zo ver, maar in de finale van de knotsgekke nacompetitie van die jaargang werd Emmen de pas afgesneden door uitgerekend SC Heerenveen, dat in de reguliere competitie slechts als zestiende was geëindigd.

Via een periodekampioenschap was SC Heerenveen toch gerechtigd om mee te doen en kwalificeerde het zich via een Houdini-act.

De eerste twee nacompetitiematches verloor SC Heerenveen - en was dus uitgeschakeld dacht iedereen - maar de twee volgende wonnen de Friezen. Op doelsaldo kwalificeerden ze zich toch voor de finale. Daarin wachtte Emmen, als zesde geëindigd in de competitiestand, dus ver boven SC Heerenveen.

In Emmen werd met 1-0 verloren, thuis won SC Heerenveen met 2-0 en dus was de eredivisie een feit. Emmen moest in de eerstedivisie voortploeteren. Tot juni 2018. Eindelijk.

Potentiële degradatiekandidaat

De kenners bestempelden FC Emmen meteen tot potentiële degradatiekandidaat, ook al omdat de club samen met Fortuna Sittard de laagste begroting van alle eredivisieclubs heeft.

En die begroting is steeds meer medebepalend voor de uiteindelijk plek op de ranglijst. Na een alleszins redelijke start glijdt FC Emmen nu inderdaad richting degradatiezone.

Voor SC Heerenveen dreigde dat ook, wanneer er afgelopen zondag verloren zou zijn van AZ. Misschien wel naar de veertiende plaats.

Door de knappe overwinning in Alkmaar is dat doemscenario afgewend. Sterker nog, SC Heerenveen staat nu zelfs boven AZ op een (voorlopig) keurige achtste positie.

Thuispubliek verwennen

Nu alleen het thuispubliek eens bieden waar het recht op heeft: een overwinning en vooral vermaak.

De drie zeges werden tot dusver alle in uitwedstrijden geboekt, thuis waren er slechts twee gelijke spelen te ‘bewonderen’ en werd er driemaal verloren.

Van de dertien punten werden er slechts twee thuis bijgeschreven en liefst elf uit. Dat moet anders. Om te beginnen aanstaande zondag tegen FC Emmen.

(Tekst Rob Kerkhoven)