FOTO’S | Borstbeelden Froulju fan Fryslân onthuld in Amelius van Oenemapark in Heerenveen, Froukje Hofma zo trots als een pauw

HEERENVEEN - De zes gebeeldhouwde portretten van Froulju Fan Fryslân die tot ver in het voorjaar te zien zijn, zijn vanmiddag onthuld in het Amelius van Oenemapark in Heerenveen.

Bij de onthulling waren ook de dames aanwezig van wie een borstbeeld is gemaakt. Zij onthulden hun beeltenis elk samen met een jong meisje. De zes van wie een borstbeeld is gemaakt, zijn: Froukje Hofma (Heerenveen), Gea Smits (Franeker). Jildou Valk (Eastermar), Mirte van der Veen (Surhuisterveen), Tytsje Porte (Stiens) en Anke Bruin (Vlieland) aanwezig.

Hofma onthulde haar borstbeeld samen met Noor Bennink. Zij is de dochter van kunstenaar Natasja Bennink die de beelden maakte. ,,De onthulling moest samen met een klein meisje. Bij mij in de familie zijn er echter geen jonge meisjes. Toen zei Noor dat zij wel wilde. Dat vond ik wel mooi”, zegt Hofma.

Voorafgaand aan de onthulling was er een bijeenkomst in het Posthuis Theater. Daar was onder andere ook Lutz Jacobi aanwezig. Zij interviewde wethouder Hans Broekhuizen omtrent de Froulju fan Fryslân.

LF2018

Natasja Bennink zelf lanceerde samen met programmamaker Marleen Godlieb van Omrop Fryslân zij eerder dit jaar Froulju fan Fryslân. Volgens hen stonden er in Friesland voornamelijk standbeelden van mannen en was het tijd voor verandering.

Het project sluit aan bij Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Uit meer dan twee inzendingen werden zes vrouwen gekozen. Via een crowdfundingsactie is het benodigde geld voor Froulju fan Fryslân ingezameld.

De zes vrouwen zijn gekozen om diverse redenen. Van hen is niet alleen een borstbeeld op sokkel gemaakt. Ook komen de vrouwen vanaf donderdag 25 oktober vanaf 17.45 uur op televisie bij Omrop Fryslân. In de eerste aflevering staat de zoektocht naar de vrouwen van Fryslân centraal.

De beelden zelf krijgen uiteindelijk een vaste plek in Leeuwarden. Dat is bij de overgang van de Snekertrekweg in de Zuidersingel.

‘Gelijke rechten’

Hofma noemt het feit dat van haar een borstbeeld is gemaakt heel bijzonder. ,,Het is wel heel raar dat je er met een beeld staat. Ik heb niet een of andere heldendaad gedaan om dat te verdienen”, aldus de voorzitter van de SC Heerenveen vrouwen.

De Heerenveense strijdt voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Om die reden staat bij haar beeld de tekst dat het er niet toe doet of er een jongen of een meisje langs het Abe Lenstra Stadion komt, maar dat iedereen er van mag dromen om ooit in het stadion te voetballen. ,,Mijn uitgangspunt is namelijk dat iedereen gelijke kansen verdient in het leven. Zowel mannen, als vrouwen.”

(Foto’s Max van Gelder)