Voorbeschouwing AZ - SC Heerenveen: karrenvracht aan tegendoelpunten

HEERENVEEN - Na de kansloos verloren thuiswedstrijd tegen Ajax wacht SC Heerenveen aanstaande zondag de volgende lastige klus.

Dan staat in Alkmaar AZ-Heerenveen op de rol: de nummer zes tegen de nummer twaalf van de huidige ranglijst, met overigens maar twee punten verschil.

Niet alleen verloor Heerenveen afgelopen zaterdag met grote cijfers een thuiswedstrijd, niet voor het eerst dit seizoen, ook AZ verloor in hetzelfde weekend. Weliswaar slechts met 2-1 maar het was wel degelijk een nederlaag.

AZ zal daarom extra gebrand zijn op een overwinning tegen SC Heerenveen. Ook al om PSV, Ajax, Feyenoord en Heracles enigszins in het vizier te houden. Bij een nieuwe nederlaag dreigt voor SC Heerenveen (nog) verder afglijden naar de onderste regionen van de eredivisie.

DSB-debacle

Toen het DSB-debacle zich in 2009 voltrok, dacht menigeen zeker te weten dat het met AZ als potentiële topclub gedaan was. Kort voor het faillissement van de Dirk Scheringa Bank was AZ onder leiding van Louis van Gaal kampioen geworden.

Nu DSB-baas Scheringa noodgedwongen zijn handen van zijn speeltje moest aftrekken, zou het wel snel bergafwaarts gaan met de club, wisten de kenners. Ik neigde ook naar die mening, ik geef het grif toe.

Wonder boven wonder hield AZ zich nadien knap staande. In de jaren daarna werd het vijfde, vierde, vierde, tiende (de enige dip in de reeks), zesde, derde, vierde, zesde en derde. Vrijwel steeds boven SC Heerenveen.

Kortom, AZ is een stabiele subtopper die de zo gewenste stap naar de top (Ajax, PSV) echter telkens net niet kan maken. Het team van trainer John van den Brom kan de echte topwedstrijden maar niet winnend afsluiten.

Geldkraan

Hoewel Scheringa’s geldkraan in 2009 dus abrupt dicht ging, hield AZ zich staande, heel goed staande zelfs. Een godswonder was dat overigens niet: het technisch management kocht slim in en wist vaak nog slimmer te verkopen.

Spelers als El Hamdaoui, Dembélé, Sigthorsson, Janssen, Altidore, Weghorst en Jahanbakhsh werden doorgaans voor weinig gehaald en voor veel geld verkocht.

Ook de jeugdopleiding floreert. In de huidige A-selectie figureren Ouwejan, Hatzidiakos, Koopmeiners, Til, Boadu en supertalent Stengs. Allen eigen kweek.

Stengs speelde al een jaar niet, maar is na een zware knieblessure op de weg terug. Misschien is hij zondag tegen SC Heerenveen alweer te bewonderen, waarschijnlijk vooralsnog als invaller.

Onderlinge duels

AZ eindigt doorgaans boven SC Heerenveen, schreef ik hierboven. Dat was overigens nauwelijks te zien aan de onderlinge confrontaties in Alkmaar na het rampjaar van AZ: van de negen matches sindsdien won AZ er drie, SC Heerenveen twee en viermaal werd het gelijk. Doelcijfers: 18-16 in het voordeel van AZ.

Redelijk in evenwicht dus. Er is (opnieuw) hoop voor SC Heerenveen, maar die karrenvracht aan tegendoelpunten - 22 nu, alleen Emmen en NAC hebben er meer tegen - baart steeds meer zorgen.

(Tekst Rob Kerkhoven)