De Uitdaging: ‘Iets soortgelijks als JCI vinden’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Linda Kingma, voorzitter van JCI Heerenveen.

Via een kennis kwam Linda Kingma (40) in 2015 bij JCI Heerenveen terecht, voorheen Juniorkamer Heerenveen. ,,Hij had een oproep op Facebook gezet waardoor ik geïnteresseerd raakte. Ik heb contact met hem gezocht en ben toen uitgenodigd om een keer langs te komen op een vergadering van JCI Heerenveen”, zegt Linda Kingma. Bij JCI Heerenveen werkt het zo dat je drie vergaderingen bijwoont en dan beslist of je wilt aansluiten of niet. ,,Ik voelde dat er heel veel energie zat. Er stonden leuke activiteiten op de rol, er was best wat reuring in de vergaderingen, ik voelde me al heel snel betrokken bij alles wat er gedaan werd en had het gevoel dat ik daar wel mijn steentje in kon bijdragen. Toen ben ik gebleven. Dat was in april 2015.”

JCI

JCI (Junior Chamber International) is een wereldwijd netwerk en telt zo’n 200.000 leden. In zo’n 116 landen zijn JCI chambers. JCI Heerenveen valt onder JCI Nederland en is een van de tweehonderd Nederlandse kamers. ,,De kamer in Heerenveen is volgens mij vanuit een vriendengroep ontstaan. De vriendengroep wilde wat doen met elkaar en sloot zich aan bij JCI Nederland. Ze begonnen met een aantal leden. Op het hoogtepunt waren dat er iets van 35 en nu hebben we 22 leden.” JCI heeft vier pijlers: community, training, business en international. ,,Community houdt in dat je lokaal betrokken bent, training duidt op het kunnen volgen van trainingen als JCI-lid, business vullen wij in door het bezoeken van bedrijven en international houdt in dat je gelegenheid hebt om je netwerk op internationaal gebied op te zoeken omdat je lid bent van zo’n grote organisatie.”

Voorzitter

Elk jaar heeft JCI Heerenveen een nieuw bestuur. Dit omdat een van de doelen is: learning by doing. ,,Ik voelde al snel dat ik hier wel voorzitter van zou willen zijn. Daarvoor moet je eerst vicevoorzitter zijn. Dat heb ik ook een jaar gedaan. Afgelopen januari ben ik voorzitter geweest. Een van de regels van JCI is, dat je eruit moet als je 40 wordt. Maar als je een bestuursrol hebt, mag je je bestuursjaar uitzitten.”

Verbinding

Toen Linda begon als voorzitter, was haar uitdaging om te gaan voor verbinding. Vorig jaar bestond de kamer tien jaar. Dat was een vol jaar en er gingen ook leden weg waardoor er een andere groep ontstond. ,,Mijn doel was om die verbinding weer met elkaar te krijgen.” Dat probeerde Linda door niet in commissies te werken, maar in koppeltjes iets te organiseren. Een activiteit bijvoorbeeld naast de maandelijkse vergadering. ,,We eten ook samen met elkaar en hebben weleens een buitenactiviteit.” In januari organiseert JCI Heerenveen het Friesland Open, vroeger het oliebollentoernooi. Het is een voetbaltoernooi dat plaatsvindt in Sportstad en waar jaarlijks tussen de 30 en 40 teams aan meedoen. Ook organiseert JCI om de twee jaar de duckrace waarmee geld voor het goede doel wordt opgehaald.

CvA

,,JCI is veel breder dan alleen het stukje lokaal. Twee keer in het jaar is er een landelijke vergadering, dat wordt een CvA genoemd. Alle leden van JCI Nederland worden daarvoor uitgenodigd. Een CvA bestaat vaak uit een weekend vol workshops, netwerken, bij elkaar zijn, een diner en een gezellig feest. Een keer per jaar is er een wereldcongres. Vorig jaar was die in Amsterdam. Een week lang kon je elke dag trainingen volgen, lezingen bezoeken en met elkaar netwerken. Je maakt heel makkelijk contact met anderen, omdat je een gemene deler hebt: JCI. Op zo’n wereldcongres is altijd een keynote speaker. Vorig jaar was dat Kofi Annan. Dat was heel bijzonder.” Volgend jaar wordt er een CvA in Leeuwarden georganiseerd. Linda nodigt niet-JCI-leden van harte uit om een dag mee te lopen. ,,Geïnteresseerden kunnen dan contact opnemen met ons via www.jkheerenveen.nl of kijken bij www.cva-Leeuwarden.nl.”

Netwerkclub

Op dit moment is Linda’s uitdaging om iets soortgelijk als JCI Heerenveen te vinden. ,,Ik heb wel gezien dat ik het heel leuk vind om een keer in de zoveel tijd naast mijn werkcolleges en mijn vaste sociale omgeving, ook met een hele andere groep iets te doen. Om activiteiten te organiseren. Dat past mij als een jas. Ik vind het heel leuk om verbindingen te maken en in gesprek te zijn met mensen en nieuwe mensen te leren kennen. Ik ben onwijs nieuwsgierig. Hoe ik dat precies ga invullen, weet ik nog niet. Ik ga me eerst oriënteren en ga sowieso naar het CvA in Leeuwarden.”

Mooie tijd

,,De afgelopen drie jaar bij JCI Heerenveen hebben mij heel veel contacten opgeleverd en heel veel energie. Het mooiste evenement vond ik de duckrace in 2016. Ik was toen coördinator en mocht aan het eind een cheque van 20.000 euro aan Foppe de Haan overhandigen. Het Foppe Fonds was dat jaar het goede doel. Dat heeft mij drie weken een big smile opgeleverd.” In de vergadering van december wordt het voorzitterschap overgedragen aan de nieuwe voorzitter. Wie dat is, is nog niet bekend. ,,Ik heb mijn tijd bij JCI als enorm leuk ervaren. Ik vind het ook jammer dat het straks afgelopen is, maar ik zal vast nog wel hier en daar wat betrokken blijven bij JCI.”

Mieke van Veen