Voorbeschouwing: Hoop voor SC Heerenveen in thuisduel tegen Ajax

HEERENVEEN - Zowel Ajax als PSV plaatsten zich onlangs voor de groepsfase van de Champions League. Zondag ontvangt SC Heerenveen Ajax.

Ajax moest zich daarvoor door drie voorrondes worstelen. Het won achtereenvolgens van Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev en bleef zelfs ongeslagen. Ook in de eerste twee groepswedstrijden werd er niet verloren: 3-0 thuis tegen AEK Athene, 1-1 tegen Bayern in München. In die laatste match ‘vergaten’ de Amsterdammers zelfs om te winnen.

Bayern was vooral in de tweede helft rijp voor de slacht. De wedstrijd tegen AEK aanschouwde ik live in de Johan Cruijff Arena. In de eerste helft zagen we Ajax vooral zwoegen tegen een stug verdedigend AEK, na de pauze walste Ajax soepel over de Grieken heen. In München had Ajax kunnen winnen.

Nederland-Duitsland

Vorige week zat ik opnieuw in de JC Arena, bij Nederland-Duitsland. Andermaal constateerde ik dat er weer hoop is voor het vaderlandse voetbal.

Zeker, de 3-0 zege was geflatteerd en het Nederlandse voetbal is nog niet terug aan de Europese top, maar bij Ajax lopen twee supertalenten - Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong - en PSV beschikt over de veelbelovende Bergwijn, Rosario en Dumfries (ex-Heerenveen). Bovendien heeft Oranje een derde klasbak in de gelederen: Virgil van Dijk van FC Liverpool.

Zondag aanstaande komt het zeer getalenteerde Ajax - naast de genoemde De Ligt en De Jong beschikt het over nog twee toppers in Ziyech en Tadic - naar Heerenveen. Is Heerenveen bij voorbaat kansloos of is er nog hoop?

Op het eerste gezicht lijkt SC Heerenveen gedoemd om met flinke cijfers van de Amsterdammers te verliezen, ook al omdat de Friezen in het Abe Lenstra Stadion gedurende de laatste negen seizoenen zeven keer verloren, vaak met grote cijfers en slechts tweemaal gelijkspeelden.

Laatste overwinning

We moeten naar 5 oktober 2008 voor de laatste thuisoverwinning: 5-2 werd het toen. In dat seizoen, 2008/2009, werd er zelfs tweemaal van Ajax gewonnen: uit zegevierde Heerenveen met 0-1.

Toch is er hoop: Ajax is dit seizoen kwetsbaar in uitwedstrijden en vooral in competitiematches net voor of direct na een Champions Leaguewedstrijd laten de Ajacieden af en toe een steekje vallen. Zitten de Amsterdamse godenzonen op zo’n moment met hun hoofd in de wolken?

Lek lijkt boven

Bovendien beschikt ook SC Heerenveen over nodige talent en het defensieve lek lijkt boven. Tegen De Graafschap werd eindelijk de nul gehouden en vijf keer gescoord.

Met het scoren van doelpunten zat het sowieso wel snor: twintig in acht wedstrijden. Alleen PSV en Ajax troffen vaker doel. Qua tegendoelpunten (achttien) wordt Heerenveen echter in negatieve zin slechts overtroffen door hekkensluiter NAC Breda.

Maar, zoals gezegd, het ergste lijkt voorbij: geen doelpunten tegen in de vorige wedstrijd en had aanvalskracht te over. Er is dus hoop tegen Ajax, meer dan een sprankje zelfs.

(Tekst Rob Kerkhoven)