FOTO’S | Burgemeester Van der Zwan overhandigt jarige bibliotheek Heerenveen cheque van 1000 euro bij aftrap festiviteiten

HEERENVEEN - De bibliotheek Heerenveen heeft vanochtend de viering van haar 100-jarig bestaan afgetrapt. Dat gebeurde met een voordracht van columnist Bonne Stienstra in het Seniorencafé en voorafgaand daaraan een toespraak door burgemeester Van der Zwan.

„Zoals het hoort als iemand honderd jaar wordt, komt de burgemeester langs. Dus ook bij de bibliotheek. Het zijn altijd geweldig leuke bezoeken vanwege de persoonlijke verhalen. Ik blijf dan ook vaak langer, dan de agenda toelaat. In de bibliotheek zitten ook ontzettend veel mooie evrhalen verborgen”, sprak Van der Zwan voor de meer dan honderd aanwezigen bij het Seniorencafé.

En zoals het hoort bij een verjaardag had Van der Zwan een cadeau meegenomen. Dat betrof een cheque van duizend euro. Die overhandigde hij aan Nynke Andringa, die per 1 juli als bibliotheekmanager is opgevolgd door Hillie Haarsma en haar opvolgster inwerkt.

,,Nynke is altijd aanwezig. Zij is het gezicht van de bibliotheek. Nogmaals Nynke, heel erg bedankt voor je inzet voor de bibliotheek”, sprak van der Zwan lovende woorden.

Geschiedenis

In zijn toespraak haalde Van der Zwan ook nog kort de geschiedenis van de bibliotheek aan. ,,In het begin was er nog een bibliotheek voor jongens en meisjes. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Daarnaast kwam er bijvoorbeeld in 1957 een uitleenpunt in Jubbega. Die is er nu nog steeds. Dat is hartstikke mooi. Terwijl er ook een mooie locatie in Akkrum is.”

Verbazing was er in de zaal toen Van der Zwan vroeg of iemand wist hoeveel leden de bibliotheek heeft en vooral toen hij het daadwerkelijke aantal leden noemde. Bij de volwassenen zijn dat er ruim zesduizend. Terwijl er ongeveer twaalfduizend jeugdleden zijn. ,,Daarnaast hebben vijftien basisscholen in de gemeente een bibliotheek op school en hebben de andere basisscholen een soort overeenkomst met de bibliotheek.”

Van der Zwan: „Daarnaast vind ik het terecht dat er vanuit de cultuurnota één miljoen euro naar de bibliotheek gaat voor allerlei projecten. Daarnaast wordt het sociale aspect van de bibliotheek steeds verder uitgebouwd. Het cadeau dat ik vandaag mocht overhandigen gebeurt dan ook niet alleen namens de gemeente, maar namens alle aanwezigen.”

Vol programma

Vanwege de viering van honderd jaar bibliotheek zijn er tal van activiteiten.

Klik hier voor het hele programma.

(Foto’s Max van Gelder)