Heldin Hedy Nijhoff: ‘Ankie Karsten Schuler en ik zijn al vijftig jaar vriendinnen’

HEERENVEEN - Voor het project Heldinnen van ’t Veen nomineerden Heerenveners hun persoonlijke heldin. De gekozen vrouwen komen aan bod in de Heerenveense Courant. Deze week: Hedy Nijhoff.

Ankie Karsten Schuler nomineerde haar vriendin Hedy Nijhoff. ,,Hedy staat altijd klaar, voor mij en voor anderen. Toen mijn man ziek was bracht zij ons keer op keer naar het ziekenhuis. Na zijn overlijden kwam ze voor mij koken. Als lid van de Pinkstergemeente kookt ze af en toe voor een groep mensen die weinig geld hebben en is ze er voor de zieken. Zij heeft een hart van goud.”

Heldin van ’t Veen Hedy Nijhoff is geschilderd door beeldend kunstenares Mirjam Torenbeek. Haar portret hangt in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen. We ontmoeten Hedy bij haar thuis.

 

Heb jij ook een heldin?

,,Mijn vriendin Ankie is mijn heldin. Zij heeft mij dan wel opgegeven als Heldin van ’t Veen, maar we zijn elkaars heldinnen. We zijn al vijftig jaar vriendinnen. Ik stond met mijn dikke buik op de galerij van onze duplexwoning aan de Baronesse de Vos van Steenwijksingel. Ik was hoogzwanger. Ankie stond op het balkon van de flat waar zij met haar man woonden aan het Kempenaersplein. Zij dacht: ‘Als ze mijn kant op kijkt, dan gebaar ik of ze een bakje koffie wil komen drinken’. En dat was het begin van onze vriendschap.”

 

Wat is het geheim van een goede vriendschap?

,,We zijn er altijd voor elkaar, in goede en in slechte tijden. Na het overlijden van mijn moeder was Ankie er voor mij. Toen Ankie haar man ziek werd en ze hem kwijtraakte, was ik er voor haar. Ook praten wij altijd openlijk met elkaar over wat ons dwars zit. Het is heel belangrijk om geen wrok te koesteren, maar liefdevol met elkaar in gesprek te blijven en te vragen: ‘Waarom doe je zo, wat is er aan de hand?’ Wij accepteren elkaar zoals we zijn. Deze vriendschap is voor mij een godsgeschenk.”

 

Wat heb je meegemaakt in je leven?

,,Ik ben geboren in het voormalig Nederlands-Indië en ben het oudste kind uit een groot gezin. Naast hun eigen negen kinderen hadden mijn ouders drie adoptiekinderen onder hun hoede. Mijn moeder kwam uit Thailand. Zij heeft mij geleerd om er voor anderen te zijn en om de goedheid in mensen te zien. Toen ik 38 jaar was, raakten familieleden van mij betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Mijn moeder, een oom en een tante kwamen hierbij om het leven en een zus van mij raakte zwaargewond. Toen ik het hoorde was ik radeloos, totaal in shock. Het was heel ingrijpend, alsof de bliksem insloeg en in één keer alles weg was. Ik had het gevoel alsof ik in een donkere tunnel terecht kwam. Als ik er nu over praat ga ik huilen.”

 

Hoe ben jij die moeilijke periode doorgekomen?

,,Ik ben een gelovige vrouw, daar haal ik mijn kracht uit. En ik heb Ankie die er voor mij is. Ik kon het er altijd met haar over hebben en op moeilijke momenten gingen we samen bidden. De kracht zit in het geloof in dezelfde God en in de vriendschap.”

 

Welke talenten heb je ontdekt bij jezelf?

,,Mensen komen mij altijd vragen of ik ze kan helpen. Of ze willen graag vrienden met mij zijn. Door wat ik heb meegemaakt ben ik gaan beseffen dat we hier zijn om onze medemens te helpen. Ankie zegt wel eens: ‘Denk er om dat er geen misbruik van je gemaakt wordt’. Ze zegt dat ik een hart van goud heb. Ik vertrouw mensen altijd eerst, tot ik de deksel op mijn neus krijg. Maar daar leer je van. Soms moet je ook nee zeggen, hoe moeilijk ik dat ook vind. Ik merk wel dat ik daar volwassener in geworden ben. Dat leer ik van Anky, zij is wat dat betreft een steun voor mij.”

 

Waar ben je dankbaar voor?

,,Ik ben elk jaar dankbaar als ik jarig ben en er weer een jaar bij krijg. Ook ben ik dankbaar voor onze vier kinderen en zeven kleinkinderen. Wat een rijkdom.”

 

Waar ben je trots op?

,,Trots is misschien een groot woord. Een gevoel van voldoening krijg ik als ik mensen mag helpen. Dat ik deel mag zijn van mijn medemens en iets kan betekenen voor iemand. Zoals voor een vriendin van mijn moeder. Zij was erg ziek en toen heb ik aangeboden om haar te helpen. Ze woonde in Roden maar ik heb haar naar Heerenveen gehaald zodat ik er voor haar kon zijn. Ze heeft in Coornhertstate gewoond. Dat is toch mooi, om te zien dat iemand gelukkig en dankbaar is door jouw hulp.”

 

Heb jij ook een talisman?

,,Nee, maar de bijbel is mijn gids. De bijbel geeft mij kracht, wijsheid en inzicht. Gods oneindige liefde helpt mij om anderen lief te hebben en om hen te vergeven.”

 

Heb je voor de mensen die dit interview lezen nog een gouden tip?

,,Als je het donker niet kent, kun je het licht ook niet zien. Koester geen wrok maar spreek openlijk met elkaar, zodat je weer samen verder kunt. Wees jezelf. Wij zijn als vrouwen allemaal mooie bloemen, niemand is lelijk. Iedereen is een mooi mens. Het is echt zo.”

De expositie Heldinnen van ’t Veen is nog tot en met zaterdag 24 november te zien in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen. De toegang is gratis.

Het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 tot 17.00 uur.

Workshops en activiteiten

Rondom de expositie houdt stichting De Muze diverse activiteiten. Zo is er zaterdag 20 oktober een dansavond met hits van toen en nu in het Museum Café. De avond duurt van 20.00 tot 24.00 uur.

De kaartverkoop is aan de zaal aan de Minckelersstraat 11 in Heerenveen. Zie www.demuze.frl.

De Reis

Heldinnen van ’t Veen is onderdeel van De Reis, het community-art programma van Keunstwurk dat uitdagende ideeën en initiatieven uit de Friese samenleving helpt realiseren.

De Reis is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018. Hedy Nijhoff is geïnterviewd door Marije Nutma en Yke de Jong, vrijwilligsters bij Stichting de Muze.

(Tekst Marije Nutma)