De Uitdaging: ‘Een keer derde worden’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Rob Boskeljon, rolstoelbasketbalcoach bij onder andere Dyna ’75 in Heerenveen.

De vader van Rob Boskeljon (52) nam hem als elfjarige mee naar D.O.V. Leeuwarden om daar te gaan rolstoelbasketballen. Dat zag Rob eerst helemaal niet zitten. ,,Ik had zoiets van: ik ben niet gehandicapt, waarom zal ik gaan spelen? Maar ze zetten mij daar in een stoel, hebben mij mee laten doen en ik ben eigenlijk nooit meer weggegaan”, zegt Rob Boskeljon.

Rolstoelbasketbal

Rob verloor op zijn zevende zijn onderbeen. ,,Ik heb mij altijd tegen het feit verzet dat ik gehandicapt was. Wat mijn vriendjes konden, kon ik ook. Klommen zij in de boom, dan klom ik ook in de boom. Sprongen zij uit die boom, dan deed ik dat ook. Het niet gehandicapt willen zijn. Als je dan in een rolstoel gaat zitten om te basketballen, strookt dat niet met elkaar.” Rob had ook nooit gebasketbald. Maar toen hij met rolstoelbasketbal in aanraking kwam, was het gelijk klaar. ,,Het gaat hard, er zit competitie in, snelheid, techniek. Alles wat ik zocht, zit erin.”

Dyna ‘75

,,Ik heb eigenlijk altijd in Leeuwarden gespeeld. Sinds vijf jaar is rolstoelbasketbal hier in Heerenveen. In eerste instantie middels een samenwerking tussen Dyna ’75 en D.O.V. Alleen het werd D.O.V. te duur dus die heeft de samenwerking eind vorig seizoen opgezegd. Nu is het hele rolstoelbasketbal overgegaan naar Dyna.” Dyna is daarmee de enige basketbalvereniging die rolstoelbasketbal aanbiedt in Friesland.

Coach

Sinds tien jaar is Rob nu bezig met coaching. ,,Het is moeilijk om coaches te vinden voor het rolstoelbasketbal. Ik heb de kans gehad om het te leren, daar heb ik veel plezier aan gehad en ik heb de mogelijkheid om die kennis over te dragen. Op die manier ben ik coach geworden. Ik coach drie teams in totaal. Het eerste en tweede team van Dyna en ik train een rolstoelbasketbalteam in Emmen.”

Verschil basketbal

,,Rolstoelbasketbal verschilt nauwelijks iets van valide basketbal. Het veld is hetzelfde, de regels zijn hetzelfde en de basket hangt op dezelfde hoogte. Je mag maximaal twaalf spelers op papier hebben staan en speelt met vijf spelers op het veld. Het is allemaal gelijk aan het lopend basketbal, alleen wij moeten de stoel onder controle krijgen. Je moet alles met je stoel doen, dat is het grootste verschil.” Een ander verschil is dat je bij basketbal de bal kwijt bent als je dribbelt, de bal vastpakt en dan verder dribbelt en bij rolstoelbasketbal is die regel er niet. ,,We kennen wel de loopregel. Als je drie keer aan je wielen zit en je hebt niet gedribbeld of gepasst, ben je ook de bal kwijt.”

Puntensysteem

Om een wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, kent rolstoelbasketbal een puntensysteem. ,,Ik ben alleen mijn onderbeen kwijt en heb een goede zitbalans. Iemand met een hoge dwarslaesie heeft bijna helemaal geen zitbalans. Zou je vijf spelers zoals ik tegen vijf spelers met een dwarslaesie laten spelen, dan zou dat niet eerlijk zijn. Daarom is er een puntensysteem. Iemand zoals ik is 4,5 punt, dat is het hoogste wat een speler kan hebben. Iemand met een hoge dwarslaesie is 1 punt. Het maximaal aantal punten dat een team mag hebben, is afhankelijk van de divisie waarin je speelt. In de eredivisie mag je 14,5 punt in het veld hebben staan. Sta ik er in, dan ben je al 4,5 punt kwijt. Diegene met 1 punt heb je dus nodig. De laagpunter is net zo belangrijk in het team als de hoogpunter.”

Derde worden

In Nederland is rolstoelbasketbal niet een hele grote sport. Daarom zijn de teams veelal ook gemengd qua mannen en vrouwen en ook verschillende leeftijdsteams zijn er niet. Er spelen vijf rolstoelbasketbalteams in de Nederlandse eredivisie. Waaronder een team van Dyna. ,,Dat team wordt vaak vierde of vijfde. De top drie is heel erg sterk. Amsterdam is al twee jaar achter elkaar landskampioen en bekerwinnaar, DeVeDo Ermelo wordt elk jaar tweede en Arrows ’81 wordt elke keer derde. Als die teams een keer niet compleet zijn en je speelt er tegen, dan maak je een kans om te winnen.” De uitdaging voor Rob dit seizoen is dan ook om in ieder geval vierde te worden en eigenlijk voor de derde plaats te gaan. ,,Om de gevestigde orde toch een keer op te schudden. Dat is wel de bedoeling dit jaar. Hoger is op dit moment niet een optie, hoe graag we ook zouden willen. We hebben daar de spelers niet voor en de top is daar gewoon te sterk voor.”

Bekendheid

,,We zijn hard bezig om meer bekendheid aan de sport te geven. Afgelopen seizoen hebben we een internationaal damestrainingskamp georganiseerd hier in Sportstad. Het is de bedoeling dat we dat volgend jaar weer organiseren.” Ook wordt volgend jaar het Europees kampioenschap rolstoelbasketbal voor vrouwenteams georganiseerd in Nederland. Op internationaal niveau zijn de rolstoelbasketbalteams wel gesplitst in vrouwen- en mannenteams. ,,De eerste thuiswedstrijd van ons eredivisieteam is 1 december om half drie in Sportstad Heerenveen. Iedereen die dan wil komen kijken, is welkom. De entree is gratis. En mensen mogen ook de sport een keer komen proberen. Ook validen mogen meedoen. Die zijn net zoals ik ook 4,5 punt waard. Alleen zij hebben het grote nadeel dat ze geen controle over de stoel hebben. Dat is dan hun handicap.”

Mieke van Veen