Stichting Ferdivedaasje Jobbegea: ‘Iedereen moet kunnen meedoen’

JUBBEGA - Op weg naar de vrijwilligerpsrijs van 2018 staan deze week de vrijwilligers van het openluchtspel Jubbega, de stichting Ferdivedaasje Jobbegea centraal.

De stichting Ferdivedaasje Jobbegea is opgericht in 2002. Door de komst van de stichting konden concrete plannen worden gemaakt voor het volgende openluchtspel. Besloten werd om eens per drie jaar een openluchtspel te spelen.

Bij het openluchtspel zijn alle vier de toneelverenigingen uit Jubbega betrokken. Dat zijn met elkaar ruim honderd vrijwilligers. Bij het openluchtspel wordt jong en oud betrokken. Er zijn ook jongeren die meespelen in het toneelstuk en na die tijd aansluiten bij een van de toneelverenigingen in Jubbega.

 

Hoe is de stichting Ferdivedaasje Jobbegea ontstaan?

In 2000 is er door de vier toneelverenigingen in Jubbega een groot toneelstuk gespeeld. Dit stuk speelden we in het kader van het 100-jarige bestaan van het plaatselijk belang Jubbega/ Hoornsterzwaag. Hieruit is ook het zangkoor It Sjongfolk ontstaan. We hebben toen het openluchtspel Het volk zonder uren gespeeld. Dat was zo’n succes, dat we met elkaar besloten hebben een stichting in het leven te roepen.

 

Waaruit bestaat jullie werk als vrijwilliger?

De stichting bestaat uit een bestuur. Dat is verantwoordelijk voor de financiën, vergunningen, het aanschrijven van fondsen en sponsoren. Naast het bestuur zijn er nog ook vrijwilligers die zich inzetten voor verschillende taken, zoals: regie, spelers regelen, toneelstuk uitzoeken, toneelstuk schrijven of herschrijven, kledingcommissie, repeteren, decorcommissie, muziekvereniging, zangkoor, schminkcommissie en ga zo maar door. Zo hebben de inwoners van Jubbega en Hoornsterzwaag dit jaar allemaal oude spijkerkleding ingezameld. Daarvan zijn door de kledingcommissie kostuums gemaakt. Het is zo mooi om te zien hoeveel vrijwilligers zich inzetten om het openluchtspel tot een groot succes te maken. Zoals jullie hierboven hebben kunnen lezen spelen we een keer in de drie jaar een openluchtspel, maar de voorbereidingen voor een openluchtspel beginnen anderhalf tot twee jaar van tevoren.

 

Hoeveel uren per week zijn jullie hiermee bezig?

Op deze vraag is eigenlijk maar een antwoord: wij waren het volk zonder uren. Wij kennen dus geen uren. Zoals we zelf altijd zeggen, tijdens de voorbereidingen van het openluchtspel leven we voor en op ons veldje.

 

Wat is jullie motivatie om vrijwilligerswerk te doen?

Allemaal kunnen meedoen is voor ons heel belangrijk. Zo zijn er bij het openluchtspel ouderen, volwassenen en jongeren betrokken. De diversiteit aan vrijwilligers is prachtig om te zien. Met alle betrokken verenigingen zijn we een grote mienskip, zoals als wij het zeggen: van ons, voor ons, door ons, voor jullie. Ons motto is dus dat het vooral gezellig moet zijn.

Jurre en Maud

Ook Jurre en Maud zijn aanwezig bij het interview voor de vrijwilligersprijs. Beide kinderen zitten nog op de basisschool.

Jurre vertelt dat hij het soms eng vond om voor de klas te moeten presenteren. ,,Maar doordat ik toneel speel durf ik mijzelf meer te uiten en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen.”

 

Wat is jullie beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?

Dat is de laatste (uitvoering). Zo werkt het altijd.

 

Vertel in twee zinnen waarom mensen bij jullie stichting vrijwilligerswerk zouden moeten doen?

Niemand moet bij onze stichting vrijwilligerswerk komen doen, iedereen die zich opgeeft kan en mag meedoen.

 

Wat zouden jullie kwijt willen aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?

In Jubbega en omstreken doet bijna iedereen vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is een verrijking op en in je leven. Dat kost tijd, maar je krijgt er enorm veel voor terug.

 

Met welke ‘bekende’ Nederlander zou je weleens vrijwilligerswerk willen doen? En waarom?

Wij zijn allemaal al bekende Jubbegasters, dus met een ‘bekende’ Nederlander vrijwilligerswerk doen hoeft om ons niet.

(Tekst Vrijwilligers Servicepunt)