Eigenaren onbewoonbaar verklaarde woning aan Het Meer woedend op Anton Eizema: ‘Dit pand had nooit aan ons verkocht mogen worden’

HEERENVEEN - Marjolein en Michael Weiler zijn woest op Anton Eizema. Die verkocht hen in hun ogen een woning die bij voorbaat al onbewoonbaar verklaard had moeten worden.

De woning aan Het Meer in Heerenveen werd maandagavond onbewoonbaar verklaard. De bewoners waren naar eigen zeggen op de bovenverdieping bezig met timmerwerkzaamheden te verwijderen, waarop de muren in beweging kwamen.

,,Die timmerwerkzaamheden zijn aangebracht in opdracht van Anton Eizema die de vorige eigenaar was van de woning. Het houtwerk bleek bedoeld om een voormalige brand te verdoezelen. Als wij daarvan hadden geweten, hadden wij het huis sowieso nooit gekocht. Sterker, de brandweer zei: ‘Als zij dit eerder hadden gezien, had de woning meteen afgebroken moeten worden’.”

Diezelfde avond nog is een muur van de woning gestut. Aan de buitenkant was daar een zichtbare scheur in ontstaan. Om te voorkomen dat de woning zou instorten en dat een naastgelegen woning in dat geval beschadigd zou raken, is de muur gestut door Joost Visser. Daarnaast heeft het bouwbedrijf hekken om de woning geplaatst.

Noodopvang

,,Zelf zijn wij door de gemeente ondergebracht in het hotel Holland Inn in Wolvega. Geslapen hebben wij niet. Toen wij nog even naar buiten gingen, bleken wij niet de juiste sleutels te hebben om weer naar binnen te kunnen. De kok die om 7.00 uur op zijn werk kwam heeft ons erin gelaten”, zegt Michael Weiler. ,,Wij willen daar niet weer de nacht doorbrengen en zijn nu bij vrienden. De gemeente Heerenveen wil ons tussen drugsverslaafden en asielzoekers onderbrengen in een noodopvang in Burgum. Dat weigeren wij.”

De Weilers zitten inmiddels met hun handen in het haar. Zo blijkt de bank niks te dekken en wordt ook niks vergoed vanuit de verzekering. ,,Wij willen Eizema aansprakelijk stellen en eisen dat hij het huis terugneemt. Hoe we dat gaan doen weten we nog niet. Geld voor een advocaat hebben wij niet. Eizema heeft ons gewoon gepakt. Hij wist dat wij door omstandigheden kwetsbaar waren”, briest Michael Weiler.

‘Niets verbouwd’

Anton Eizema laat in een reactie weten niets aan de woning te hebben gedaan. ,,Daarnaast heeft de woning twee minuten op mijn naam gestaan en is die vervolgens meteen overgeschreven naar de familie Weiler. Wel heb ik daarvoor één of twee keer de woning bekeken.”

Eizema: ,,Wij wilden aanvankelijk bij de woning aan Het Meer kantoorruimte maken en de woning volledig strippen en opknappen. Ik heb de nieuwe bewoners dan ook gezegd dat er een hoop aan moest gebeuren. Zij zeiden: ‘Dat lukt wel. We hebben twee rechterhanden’. Wat zij alleen hebben gedaan en waar mijn technische man voor waarschuwde om niet te doen, is dragende muren aan de binnenkant verwijderen. Dat hebben ze wel gedaan. Het leidde tot een prachtige grote woonkamer. Alleen is het huis daardoor dus wel instabiel gebleken.”

Volgens de familie Weiler klopt het dat de woning, zoals Eizema ook beweerde, op 20 juni is gepasseerd bij de notaris. ,,Alleen had Eizema het huis al maanden daarvoor in zijn bezit om erin te klussen. Op papier stond dat er tien procent achterstallig onderhoud was. Dat vond ik niet veel, aangezien ik twee rechterhanden heb. Het bleek echter dat de betimmering die in opdracht van Eizema was aangebracht het huis bij elkaar hield. Dat Eizema achteraf beweert als zouden wij draagmuren hebben weggehaald klopt niet. Als enige hebben wij een kozijn verwijderd.”

Reactie gemeente

Burgemeester Van der Zwan laat in een reactie weten de familie Weiler op alle mogelijke vlakken te willen helpen. ,,Zij moeten zelf voorzien in vervangende woonruimte. Lukt dat niet, dan helpt de gemeente mee. Dat hebben wij gedaan door hen onder te brengen in Wolvega. In dit soort gevallen is het echter het beste dat bewoners zelf huisvesting regelen.”

Daarnaast zegt Van der Zwan dat de familie Weiler is uitgenodigd voor een gesprek bij de gemeente. ,,Ook is er een rapport opgesteld door een inspecteur van de gemeente. Op basis van dat rapport moeten de bewoners zelf in actie komen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)