FOTO’S | Woning Het Meer onbewoonbaar verklaard: ‘De nieuwe bewoners waren gewaarschuwd om geen draagmuren te verwijderen’

HEERENVEEN - De hekken om de woning aan Het Meer in Heerenveen zeggen genoeg: de woning is onbewoonbaar verklaard.

De bewoners van de woning schrokken zich maandagavond een hoedje toen de muren van de woning in beweging kwamen. Zij sloegen daarop alarm.

Na onderzoek door de brandweer bleek de situatie zo zorgwekkend, dat bouwbedrijf Joost Visser werd opgeroepen om een gevel waarin een scheur bleek te zitten te stutten. Dat moest niet alleen voorkomen dat de muur zou instorten, maar ook dat de naastgelegen woning niet beschadigd zou raken bij instorting van de woning.

De bewoners zelf zijn elders ondergebracht. Zij kochten de woning onlangs van Anton Eizema. De bewoners voelden zich bekocht en lieten hun emoties de vrije loop. Daarop kwam de polotie ter plaatse om te bemiddelen.

Reactie Anton Eizema

Navraag bij Anton Eizema leert dat de bewoners de woning op dezelfde dag overnamen, als dat Eizema het pand kocht van de vorige bewoner.

,,Deze mensen woonden in Sneek en wilden daar weg. Zij vroegen mij of ik hun huis wilde verkopen. Ik heb gezegd dat wil ik wel, alleen ook zei ik dat ik net een huis in Heerenveen had gekocht dat wij wilden opknappen. Zij wilden dan dat huis in Heerenveen wel kopen met als voorwaarde dat ik hun huis zou verkopen. Dat is gelukt. Met andere woorden, het huis aan Het Meer is op dezelfde dag doorverkocht als dat ik het heb gekocht.”

Eizema: ,,Wij wilden aanvankelijk bij de woning aan Het Meer kantoorruimte maken en de woning volledig strippen en opknappen. Ik heb de nieuwe bewoners dan ook gezegd dat er een hoop aan moest gebeuren. Zij zeiden: ‘Dat lukt wel. We hebben twee rechterhanden’. Wat zij alleen hebben gedaan en waar mijn technische man voor waarschuwde om niet te doen, is dragende muren aan de binnenkant verwijderen. Dat hebben ze wel gedaan. Het leidde tot een prachtige grote woonkamer. Alleen is het huis daardoor dus wel instabiel gebleken.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s HoogMedia)