FOTO’S | Tuintjes om containers Omrin moet bijplaatsing afval aan Oranje Nassaulaan voorkomen

HEERENVEEN - Wethouder Jaap van Veen heeft vrijdagmiddag samen met Anja van Wijk, voorzitter wijkraad Skoatterwâld, tuintjes in gebruik genomen die om de Omrin-containers zijn geplaatst aan de Oranje Nassaulaan in Heerenveen.

De tuintjes van kunstgras met daarop fleurige nepbloemen moet het bijplaatsen van afval bij de containers tegengaan. Volgens Van Veen zijn de containers een hotspot gebleken voor wat betreft het plaatsen van afval. ,,Zo is er bijvoorbeeld al eens een bankstel en een koelkast aangetroffen.”

In een eerder stadium was er al een waarschuwingsbord geplaatst met daarop de waarschuwing dat het plaatsen van afval naast de containers wordt beboet. Dat heeft volgens Van Veen geen indruk gemaakt. Datzelfde geldt voor flyers die eerder al op de mat vielen bij bewoners van Skoatterwâld.

,,Uit een proef in Rotterdam is gebleken dat door het plaatsen van een tuintje om de containers het bijplaatsen van afval met tachtig tot negentig procent is afgenomen. Dat initiatief hebben we daarom ook in Heerenveen omarmt. Drie weken geleden is in De Greiden het eerste tuintje geplaatst. Voorheen werd ook daar regelmatig afval bij de containers geplaatst. Na het plaatsen van de tuintjes is dat nog maar eenmaal gebeurt.”

Bewoners

Van Wijk benadrukte bij de ingebruikname van de tuintjes dat vooral ook bewoners zelf zich aan de regels moeten houden.

,,We hebben het probleem van het bijplaatsen van afval al enkele keren op onze website vermeld en ook besproken in de jaarvergadering. Dat heeft niet geholpen. Ik hoop dat de tuintjes rondom de containers wel effect hebben voor wat betreft het tegengaan van bijplaatsen van afval.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra/foto’s Max van Gelder)