Brian en Marit dagen Sjinkie en Suzanne uit

HEERENVEEN - Het nieuwe shorttrackseizoen staat op het punt van beginnen, reden dat in Thialf woensdag de presentatie van de nationale shorttrackploeg plaatsvond. Voorafgaand was er een training die voor Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting werd afgesloten met een uitdaging. Zij kregen de challence van Brian (28) uit Almere en Marit (27) uit Utrecht in het kader van #PlayUnified van Special Olympics.

Het nieuwe shorttrackseizoen staat op het punt van beginnen, reden dat in Thialf woensdag de presentatie van de nationale shorttrackploeg plaatsvond. Voorafgaand was er een training die voor Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting werd afgesloten met een uitdaging. Zij kregen de challence van Brian (28) uit Almere en Marit (27) uit Utrecht in het kader van #PlayUnified van Special Olympics.

Deze campagne staat voor meer ontmoetingen tussen sporters met en zonder verstandelijke beperkingen. De beide shortrackers kregen eerst een training en mochten het daarna in een aflossing samen met Knegt en Schulting tegen elkaar opnemen, waarbij bondscoach Jeroen Otter als starter fungeerde.  

Weg terug
Tijdens de presentatie in de Elfstedenlounge gingen de journalisten in gesprek met onder andere Rianne de Vries en haar vriend Daan Breeuwsma. Zij vertelden over het afgelopen seizoen waarin ze geplaagd werden door respectievelijk een enkel- en een knieblessure, maar nu weer op de weg terug te zijn.

Glimlach
Voor Suzanne Schulting waren de afglopen maanden een periode waarin ze werd geleefd. Haar gouden Olympische medaille op de 1000 meter bracht veel te weeg. Schulting ging in op aanbiedingen die ze kreeg en er was veelvuldig aandacht van de media. Tussendoor maakte de shorttrackster tijd voor een vakantie van vijf weken en werd ze uitgeroepen tot Mooiste Sportvrouw. Schulting gaat het nieuwe seizoen met een glimlach tegemoed.

Minder ontspannen
De winnares van Olympisch zilver op de 500 meter, Yara van Kerkhof, is minder ontspannen. Zij is in afwachting van de zaak die tegen haar loopt bij sporttribunaal CAS in verband met twee afwijkende bloedwaarden die bij Van Kerkhof in 2015 en 2016 werden aangetroffen. Omdat de 28-jarige shorttrackster met een goede medische verklaring kwam, ze heeft een aangeboren hartafwijking, werd ze vlak voor de start van de Olympische Spelen vrijgesproken door de internationale schaatsbond. Antidopingbureau WADA bracht de zaak echter alsnog naar het CAS. Voor Yara van Kerkhof is het nu afwachten wanneer de behandeling plaats zal vinden.

Invitation Cup
Komend weekend vind in Thialf de Invitation Cup plaats, met naast Nederland deelnemers uit onder andere België, Canada en Hongarije.  Hier zijn tickets te verdienen voor de eerste World Cup-wedstrijden in Calgary (2-4 november) en Salt Lake City (9-11 november).