100 jaar bibliotheek Heerenveen: overzicht maand vol feestactiviteiten

HEERENVEEN - Vanwege de viering van honderd jaar bibliotheek Heerenveen zijn er de komende tijd diverse activiteiten in het pand aan het Burgemeester Kuperusplein 48.

Hieronder een overzicht.

Het Seniorcafé van woensdag 17 oktober is de aftrap van het feestprogramma ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de bibliotheek in Heerenveen. Journalist Bonne Stienstra, onder meer bekend van zijn column in de Leeuwarder Courant, doet die ochtend zijn verhaal.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan is van de partij om de jubilerende bibliotheek te feliciteren. De aanvangstijd is ditmaal 10.00 uur, de toegang is gratis en het Seniorcafé sluit rond 12.00 uur. Alle 55-plussers zijn welkom.

Iedere woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur kunnen 55-plussers in het Seniorcafé van de Heerenveense bibliotheek terecht voor een kop koffie of thee, een praatje en om een krant of tijdschrift te lezen.

Bovendien wordt elke eerste woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, speciaal voor deze leeftijdsgroep een activiteit georganiseerd. Deze keer is het Seniorcafé op de derde woensdag open.

Lezing Abdelkader Benali

De Marokkaans-Nederlandse schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali geeft woensdag 17 oktober een lezing in het kader van 100 jaar Bibliotheek Heerenveen.

Behalve afkomst en identiteit, generaties en culturen komen ook zijn schrijverschap en de literatuur aan bod.

De avond start om 19.30 uur en is rond 21.30 uur afgelopen. Van tevoren aanmelden is gewenst.

De toegangsprijs is 7,50 euro voor leden van de bibliotheek. Niet-leden betalen 12,50 euro. Kaartjes zijn verkrijgbaar in de bibliotheek en via bibliothekenmarenfean.nl/benali.

Kijkje achter de schermen

Op donderdag 18 oktober kunnen belangstellenden vanaf 10.30 uur een kijkje nemen achter de schermen van de bibliotheek. Er is dan een presentatie en een rondleiding. Om 10.15 uur staat de koffie klaar. Meedoen is gratis, aanmelden is gewenst.

Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: hoe komen boeken in de bibliotheek en waarom verdwijnen ze na verloop van tijd ook weer? Wat gebeurt er allemaal achter de schermen en wat doet de bieb nog meer behalve boeken uitlenen? Heb je een opleiding nodig om er te werken? Dat is een aantal vragen die we willen beantwoorden. Verder komt in vogelvlucht de geschiedenis van de bibliotheek aan de orde.

Wie dat wil kan ook in het Historisch Informatiepunt (HIP) de tentoonstelling met uniek beeldmateriaal en voorwerpen uit de historie van de bibliotheek bekijken. Het HIP is gevestigd op de eerste verdieping van de bibliotheek.

Aanmelden kan in de bibliotheek en via bibliothekenmarenfean.nl/rondleiding.

Extra grote CoderDojo met pizza

Voor kinderen is er op donderdag 18 oktober een extra grote CoderDojo met na afloop pizza. Tijdens deze Dojo, die om 15.30 uur begint, kunnen kinderen vanaf 7 jaar een eigen website leren programmeren aan de hand van van Code Qube.

De Code Qube is een interactief en fysiek hulpmiddel waarmee kinderen leren hoe ze stap voor stap een website kunnen bouwen met de codeertalen HTML en CSS. De kinderen starten digitaal op de tablet met de webapplicatie waarin codes worden geïntroduceerd door middel van spelletjes, quizzen, afbeelding en video’s.

Vervolgens bouwen ze de codes fysiek na op de HTML en CSS zijden van de Code Qube met de code magneten of stickers. Tijdens de laatste stap worden deze codes geprogrammeerd op de tweede tablet om te kijken of de gebouwde codes ook daadwerkelijk werken. Op deze manier kunnen kinderen al in korte tijd geheel zelfstandig een eigen website bouwen. Door middel van een URL is deze website vervolgens online te bekijken door vrienden en familie.

Meedoen is gratis, maar in verband met het aantal plaatsen (en de pizza) is aanmelden verplicht. Dat kan in de bibliotheek of via bibliothekenmarenfean.nl.

Workshop vlogger Darshan Boerema

Darshan Boerema uit Heerenveen geeft donderdag 18 oktober vanaf 19.30 uur een workshop vloggen. De workshop is voor jongeren van 12 tot 17 jaar.

Boerema is YouTube Content Creator en plaatst sinds 2015 filmpjes op YouTube. Tijdens de workshop vloggen neemt hij de deelnemers mee in de YouTube-wereld.

Boerema zegt mensen met zijn filmpjes een boodschap te willen meegeven. Zo spoort hij voor de serie 'Internetheldjes aangepakt' mensen op die haatreacties plaatsen op internet. Hij komt bij ze langs en gaat met hen in gesprek. Ook is Darshan OV-vlogger voor de provincie Friesland.

Inmiddels heeft zijn YouTube-kanaal bijna 12.000 abonnees en neemt hij een eigen cameraman en adviseur mee bij de opnames.

De toegang is gratis. Vanwege het aantal beschikbare plaatsen is aanmelden voor deze workshop noodzakelijk. Dat kan via de website bibliothekenmarenfean.nl en in de bibliotheek zelf.

Muziekbeestje met ‘Nijntje op de boerderij’

Het Muziekbeestje voor de jeugd van 0 tot 3 jaar is vrijdag 19 oktober te gast bij de bibliotheek Heerenveen. Het boekje ‘Nijntje op de boerderij’ staat die ochtend vanaf 10.00 uur centraal.

Hoe leuk is het om op een muzikale reis door een boek te gaan? Samen met Nijntje nemen de kinderen een kijkje op de boerderij. Met zijn allen wordt het boek beleefd door liedjes te zingen, te bewegen en muziek te maken die aansluit op het verhaaltje.

De muzikale voorstelling is gratis toegankelijk ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de bibliotheek Heerenveen. Wel is aanmelden gewenst. Dat kan via de website www.bibliotheekheerenveen.nl en bij de servicebalie in de bibliotheek.

Goochelshow en workshop Dennis Mulder

Goochelaar Dennis Mulder geeft vrijdag 19 oktober een show voor kinderen van 4 tot en met 13 jaar.

De kindershow van 'Magic Dennis' is voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De show is compleet aangepast aan de belevingswereld van de kinderen. De show start om 15.00 uur en duurt ongeveer drie kwartier.

Aansluitend is er een workshop waarin kinderen een aantal basisgoocheltrucs leren.

Dennis Mulder werd in 1994 geboren in Heerenveen. Hij was op jonge leeftijd al bezig met mensen te vermaken en hield er van om in de belangstelling te staan. Op zijn 14e raakte hij in de ban van het goochelen.

De toegang is gratis. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de bibliotheek en via bibliothekenmarenfean.nl.

Historische wandeling

Ervaren gidsen van de Werkgroep Oud-Heerenveen nemen belangstellenden zaterdag 20 oktober mee langs historisch interessante punten in het centrum van Heerenveen.

Daaronder is ook het pand aan de Vleesmarkt, waarin de bibliotheek vanaf de oprichting in 1918 gehuisvest was tot 1965.

Het start- en eindpunt van de wandeling is bij de huidige bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48. Daar kan voor of na de rondleiding ook de tentoonstelling over honderd jaar bibliotheek worden bekeken in het Historisch Informatiepunt (HIP) op de eerste verdieping.

Om 10.00 uur is de ontvangst in de bibliotheek. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Bibliotheekleden kunnen gratis deelnemen. Niet-leden betalen vijf euro. Dat is inclusief koffie of thee.

Aanmelden kan bij de servicebalie in de bibliotheek en via bibliothekenmarenfean/stadswandeling.