De Uitdaging: ‘Op onze manier te werk gaan’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer de dames van dagbesteding DOEN uit Heerenveen.

In wijkcentrum De As komen elke maandag, dinsdag en woensdag een aantal dames een of meerdere dagdelen bij elkaar voor dagbesteding van DOEN (Damesdagbesteding Ondersteuning Educatie & Netwerken). Jantine Keesman en Helma Wuis begeleiden de vrouwen die allemaal een andere achtergrond hebben. DOEN bestond 4 september precies een jaar.

Vrouwen

,,Jantine en ik hebben allebei een lange achtergrond in de zorg. Wij hadden bedacht dat het anders kon en beter kon. Dit was de manier om onze eigen ideeën erop los te laten. We zijn begonnen met een cliënt en dat is gegroeid. Het waren allemaal vrouwen en die zeiden: ‘We vinden het zo fijn, we voelen ons zo veilig en we kunnen over vrouwendingen praten; kan het geen damesdagbesteding worden? Dat hebben we toen gedaan”, zegt Helma Wuis. Het was niet de opzet van Jantine en Helma om een vrouwendagbesteding te beginnen. Jantine Keesman: ,,Nee, onze opzet was een gemengde dagbesteding.”

Gemengde groep

De dames die naar de dagbesteding van DOEN gaan, zijn volwassenen met een beperking. ,,Wat voor een dan ook. Er komen vrouwen met een verstandelijke beperking, met een lichamelijke beperking, met niet-aangeboren hersenletsel of met psychiatrische problematiek. We hebben een hele mooi gemengde groep. Het mooie daarvan is dat iedereen openstaat voor elkaars beperking, van elkaar leert en daar ook weer sterker van wordt”, aldus Jantine. De leeftijd van de dames verschilt ook; van jonger dan dertig tot zestig plus.

Niks moet

,,We doen hier van alles. Als je het leuk vindt om te schilderen, ga je schilderen. Heb je zin om te borduren, dan ga je borduren. Je hoeft niks, je mag”, vertellen de dames van de dagbesteding. Waar de vrouwen momenteel mee bezig zijn, is met de voorbereidingen voor de verkoopexpositie die ze eind deze maand houden. Dan heeft DOEN een aantal open dagen en verkopen de dames hun werk. Helma: ,,We zijn nog aan het nadenken over wat we met de opbrengst gaan doen. Of hele leuke bijzondere materialen of iets in de ontspanningssfeer. Maar dat is afhankelijk van de opbrengst en wat de groep besluit.” De dames hebben in ieder geval al zin in de feestweek.,, Er is ook hard voor gewerkt door iedereen. We willen de wereld graag laten weten dat we er zijn. Dat we een jaar bestaan, dat we feest vieren en dat mensen hier binnen mogen komen”, zegt Helma.

Workshops

Wat Helma en Jantine ook organiseren, zijn workshops. Die baseren ze op onderwerpen waar de dames zelf mee komen. De eerste workshop die werd georganiseerd ging over communicatie. ,,Dat ging nog weleens moeizaam. We hebben toen gefocust op samenwerken. Met appelflappen bijvoorbeeld. De een had een appel, maar de ander had het mesje. Dan moet je wel communiceren”, licht Jantine toe. Een andere workshop ging over dankbaarheid. ,,Dat hebben we gedaan omdat, natuurlijk in het leven van iedereen, maar van onze dames in het bijzonder, best veel dingen niet zo leuk zijn of niet zo goed gaan. Maar als je stilstaat bij waar je dankbaar voor bent, krijg je een heel andere mindset”, zegt Helma.

Op eigen manier

Bij DOEN zijn verschillende uitdagingen te vinden. Voor de een is het een uitdaging om beter te communiceren in een groep en de ander ziet het als uitdaging om leren ‘nee’ te zeggen. Voor Helma en Jantine is de uitdaging om het op hun manier te doen: ,,Bij DOEN kunnen we het op onze eigen manier doen. We willen kleinschalig blijven en dat kan ook, want wij zijn de baas. Er is niemand die bepaalt dat er nog een bepaalde cliënt bij moet. We hebben het zelf in de hand.” Helma en Jantine hebben vier jaar samengewerkt. Toen gingen ze elk hun eigen kant op, maar bleven altijd contact houden. Ook over hoe ze betere zorg konden organiseren.

Maatschappij

Helma: ,,We hebben van meet af aan gezegd: mensen moeten hier blij naartoe komen en blij weer naar huis gaan. En dat ze dan in die tussentijd iets leuks gedaan hebben en iets geleerd hebben. Dat is wat we hier aan het doen zijn. Focussen vooral op dingen die sterker maken. Ze wonen allemaal zelfstandig, maar ze kunnen allemaal nog wel handvatten gebruiken om zich beter in de maatschappij te kunnen bewegen.” Omdat de dagbesteding in De As zit, merken Jantine en Helma dat de drempel voor de dames lager is om mee te durven doen in de maatschappij: ,,Drie dagen zitten ze al in de maatschappij. We zitten midden in de wijk, ze ontmoeten hier andere mensen en de vrijwilligers van De As zijn echt super voor ons. We zijn met elkaar echt superdankbaar voor de goede zorgen die we ontvangen van de vrijwilligers van De As.”

Zijn wie je bent

,,Jantine en Helma zijn wel twee toppers. Dat mag gezegd worden. Het is wel zo. Als er wat is, je hebt je dag niet, dan zijn ze er voor je. Je kunt hier jezelf wezen. Je komt hier binnen en je voelt je echt liefdevol door hen opgevangen”, zeggen de dames van de dagbesteding. Helma en Jantine: ,,Wij zijn er blij om dat de dames zich happy voelen. Dat is ook een van onze doelstelling. Dat ze zich fijn voelen en mogen en kunnen zijn wie ze zijn.”

Mieke van Veen