Heldin van ’t Veen Simone Woudstra: ‘Creativiteit geeft mij kracht’

HEERENVEEN - Voor het project Heldinnen van ’t Veen nomineerden Heerenveners hun persoonlijke heldin. De gekozen vrouwen komen aan bod in de Heerenveense Courant. Deze week: Simone Woudstra.

Mantelzorger Simone Woudstra is afgelopen voorjaar door Lita Ponsen en Ineke Keekstra genomineerd als Heldin van ’t Veen. Simone zorgt al jaren voor haar moeder, die een ernstige spierziekte heeft.

,,Simone is de bindende factor in de Uitvindersbuurt van Oudeschoot. Ze coacht vriendinnen die een kind krijgen of naar het ziekenhuis moeten, kijkt om naar zieke mensen en doet vrijwilligerswerk voor de buurtvereniging van Oudeschoot en in het MFA”, aldus Lita. ,,Simone is creatief en maakt kosteloos persoonlijke trouw- en rouwboeketten voor mensen. We ontmoeten haar bij haar thuis in Oudeschoot.”

Heb jij ook een heldin?

,,Nee, ik vind dat iedereen een held of een heldin is. Iedereen krijgt beproevingen op zijn of haar pad, ook al weet de omgeving dat niet altijd.”

Wanneer ben jij voor je moeder gaan zorgen?

,,Ik ben opgegroeid met mijn moeder, tante en oom bij mijn opa en oma. Toen ik vijftien jaar was, kwam ik samen met mijn moeder in dit huis te wonen. Ze was toen al ziek en eigenlijk ken ik niet anders. Mijn opa en oma waren hartpatiënten en mijn tante had dezelfde ziekte als mijn moeder. Mijn moeder heeft een progressieve spierziekte en ons huis is nu aangepast. Als ik er niet zou zijn, zou zij niet meer thuis kunnen wonen. Ik draai een koffieochtend op de plek waar ze woensdag ochtend heengaat. Mijn twee dochters en kleinzoon wonen ook bij ons. Vier generaties bij elkaar dus.”

Ben jij ook veranderd door wat je meegemaakt hebt?

,,Jaren geleden moest ik weer aan het werk. In die tijd verzorgde ik mijn moeder al, maar dat werd door de instanties niet gezien als werk. Ik kwam in de telemarketing terecht en had tussen de gesprekken door tijd om na te denken over mijn moeder. Hoe zou het met haar gaan, kan ze het wel aan? Er kwam toen zo veel boven dat ik op advies van de gemeente in therapie ben gegaan. Alhoewel het soms erg confronterend is, is het toch fijn om die hulp te krijgen. De dag dat ik therapie heb houd ik ook echt voor mezelf. Door de therapie leer ik om complimenten beter te accepteren. Ik cijfer mijzelf snel weg en ben vergevingsgezind, weleens ten koste van mijzelf. Maar ik leer langzaam dat het soms anders moet. De film ‘Binnenste Buiten’ spreekt mij heel erg aan. Je kunt er veel van leren en er troost uit putten.”

Hoe blijf je overeind?

,,Ik put kracht uit het bijhouden van een ‘art journal’. Dat is een creatief dagboek waar ik in teken, schilder en collages maak. Het is voor mij een manier om tot rust te komen en even alles te vergeten. Tijdens de expositie mag ik samen met Marije Nutma in de Heerenveense School workshops art journaling geven. Ook het maken van trouw- en rouwboeketten voor andere mensen doet mij goed. Ik kijk altijd naar wat ik wel heb en ben blij met wie ik om mij heen heb. Ik heb in deze straat een groot vangnet van mensen die mij altijd willen helpen. En ik help hen ook, het gaat beide kanten op.”

Heb jij een talisman of een mentor?

,,Een talisman heb ik niet. Toen ik jong was, brandde de boerderij waar wij woonden tot aan de grond toe af. Dit heeft een enorme indruk op mij gemaakt en sindsdien hecht ik weinig waarde aan spullen. Lita, die mij genomineerd heeft, is er altijd om naar mij te luisteren en haar naam schiet mij te binnen als je vraagt of ik een mentor heb. Lita is als een tweede moeder voor mij. Met haar dochters heb ik een band alsof we zussen zijn.”

Waar ben je dankbaar voor?

,,Dat ik in 2009 gekroond ben tot koningin van de voormalige basisschool De Wijngaard. Ik werd opgehaald door drie kinderen die verkleed waren als de drie musketiers. Ik mocht helemaal niks doen. Ze zongen op school een lied dat ze speciaal voor mij gemaakt hadden. Het was zo supergaaf allemaal. Ik vind het ook een hele eer dat ik Heldin van ’t Veen ben.”

Heb je nog een Gouden tip voor andere vrouwen?

,,Wees dankbaar voor alles. Vooral ook voor het negatieve. Probeer er je lering uit te trekken.”

Expositie

Simone is gefotografeerd door kunstfotografe Reiny Bourgonje. Haar portret is onderdeel van de tentoonstelling ‘Heldinnen van ’t Veen’ en tot zaterdag 24 november te zien in de Pronkkeamer van Museum Heerenveen. De toegang is gratis. Het museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 tot 17.00 uur.

Workshops en activiteiten

Rondom de expositie houdt stichting De Muze in de Heerenveense School ook workshops en activiteiten, zoals een: dansavond, lezing, diner, filmmiddag en diverse creatieve workshops.

De workshop art journaling wordt drie keer gegeven en is op de vrijdag 12 en 26 oktober en op vrijdag 9 november. De aanvang is om 9.30 uur. De toegang bedraagt vijf euro en is inclusief materialen.

De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door onder andere het Fonds de Lege knip en de gemeente Heerenveen. Voor meer informatie over het hele programma en opgave zie www.demuze.frl.

De Reis

Heldinnen van ’t Veen is onderdeel van De Reis, het community-art programma van Keunstwurk dat uitdagende ideeën en initiatieven uit de Friese samenleving helpt realiseren. De Reis is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Friesland 2018.

Simone Woudstra is geïnterviewd door Willeke Jansen en Henneke Andrea, vrijwilligsters bij Stichting de Muze.

(Tekst Marije Nutma)