Droom uitgekomen voor scholieren Jannah Veenstra en Sarah Sixma uit Oldeboorn met rol in De Stormruiter

OLDEBOORN - Jannah Veenstra en Sarah Sixma uit Oldeboorn hebben de afgelopen weken meegespeeld in de productie De Stormruiter.

Daarmee kwam voor de beide tweedejaars gymnasiumscholieren van het Bornego College een droom uit.

De meiden zeggen heel enthousiast te zijn over de productie en de ervaring die ze hebben opgedaan. Jannah speelde de rol van zigeunermeisje. Terwijl Sarah een dorpsmeisje speelde.

Samen met in totaal negen kinderen vervulden zij de drie kinderrollen die er in de voorstelling waren. Ze speelden vijf weken lang gemiddeld twee voorstellingen per week. Maandag was de laatste show in het WTC Expo in Leeuwarden. In totaal kwamen er op de tweeëntwintig voorstellingen 105.000 bezoekers af.

Jannah en Sarah: ,,We hadden met alle kinderen een eigen kleedkamer naast die van de hoofdrolspelers. Voordat de voorstelling begon, was er eerst een meeting met de hele crew. Daarna gingen we naar de grime en trokken we onze kostuums aan. Die waren speciaal voor ons op maat gemaakt. Het was heel bijzonder om mee te mogen doen en te zien hoe het eraan toe gaat tijdens zo’n grote voorstelling. Er kwam veel bij kijken voordat de voorstelling echt kon beginnen.”

Zomervakantie

In de zomervakantie waren Jannah en Sarah al regelmatig te vinden in het WTC Expo in Leeuwarden. Niet alleen om de kleding te passen, maar vooral ook om te repeteren. Bij de voorstellingen waren elke avond zo’n 250 mensen en ruim honderd paarden betrokken. Daarnaast waren er shows van Théâtre du Centaure en van Jehol Spectacles uit Frankrijk. Om ervoor te zorgen dat alle spelers en dieren - er deden ook honden, ganzen en uilen mee - samen voor een geheel zorgden, was er wekenlang hard gerepeteerd.

Jannah mocht als zigeunermeisje samen spelen met hoofdrolspeelster Ellen ten Damme. Dat vond ze heel bijzonder. ,,Ellen is heel aardig. Net als alle andere hoofdrolspelers trouwens”, vinden zowel Jannah, als Sarah. Naast Ellen ten Damme speelden ook Annemaaike Bakker en Jelle de Jong een hoofdrol.

Strijd tegen water

De Stormruiter betrof een theaterstuk over de eeuwige strijd van de mens tegen het water en over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het Friese paardenras. De voorstelling was gebaseerd op de Duitse novelle ‘Der Schimmelreiter’ uit 1988 van Theodor Storm.

In het script van regisseur Jos Thie speelde het verhaal zich af in het Bildt, een gebied in het Noordwesten van Friesland dat door landaanwinning en het bouwen van dijken op de zee veroverd werd.

De Stormruiter ging zaterdag 8 september in première in het bijzijn van Koning Willem Alexander en prinses Beatrix. Sarah en Jannah: ,,Het is heel jammer dat de voorstellingen voorbij zijn. Het artiestenleven bevalt prima.”

(Tekst Simone Sixma)