FOTO’S | Ragus zorgt voor waar dans- en muziekspektakel in Posthuis Theater

HEERENVEEN - De Ierse theaterproductie Ragus tourt door Nederland en deed zondagmiddag het Heerenveense Posthuis Theater aan. En dat was een waar spektakel.

Elf dansers en danseressen en zes muzikanten zorgden voor een aanstekelijke show met als basis de roffelende ritmes van bespijkerde schoenen en opzwepende volksmuziek. En dat tegen een bijzonder fraai decor.

De muzikanten speelden met de energie van een rockband en lieten af en toe virtuoze hoogstandjes horen op hun instrumenten. Ook de dansers en danseressen wisten het publiek moeiteloos in te pakken met hun soepele en ritmische voetenwerk. Daarbij was het vooral sterdanser James Greenan die de show stal.

Het eiland Inis Mor aan de westkust van Ierland is de bakermat van Ragus. Hier woont ook muzikaal leider Fergal O’Murchu. ,,De muziek en dans van Ragus zijn diep geworteld in de leefgemeenschap op de Aran eilanden”, onthulde hij in het Posthuis Theater .

Gaelic

,,We spreken zelf ook Gaelic en zijn er trots op dat we voortkomen uit een van de meest oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Ierland. De eilandbewoners zijn door de jaren heen vast blijven houden aan traditionele waarden en het feit dat Gaelic zelfs op school wordt onderwezen, maakt hen tot de meest authentieke Ieren.”

Een mooie traditie die door Ragus tot een dijk van een theatershow is getransformeerd, zo bleek zondagmiddag in Heerenveen.

(Tekst Harry de Jong/foto’s Max van Gelder)