FOTO’S | STV Lekstreek wint eerste NK Clubs

HEERENVEEN – STV Lekstreek heeft het eerste NK Clubs zaterdag in Thialf gewonnen. De schaatstrainingsclub uit de Krimpenerwaard liet daarmee de Hardrijders Club Heerenveen (HCH) en de Alkmaarse IJsclub (AIJC) achter zich. Het eerste officieuze NK is een wedstrijd waarbij amateurs en doorgewinterde toppers gezamenlijk strijden om de titel 'Beste schaatsclub van Nederland'. Op iedere afstand mocht per club één lid worden afgevaardigd.Initiatiefnemer van het nieuwe nationale kampioenschap is Sicco Janmaat, ook trainer coach van onder andere Sven Kramer. Hij wil met het toernooi clubs een impuls geven in werkwijze, maar ook in ledenaantallen. Janmaat: „Steeds minder kids worden lid van een vereniging. Als we daar nu wat aan doen kunnen we Nederland op niveau houden als schaatsland".

In de ochtend kwamen eerst de junioren van de deelnemende twaalf clubs aan de start. Na de dweilpauze was het de beurt aan de senioren, waarbij ook toppers op het Thialf ijs streden. Voor HCH schaatsten Sven Kramer en Antoinette de Jong, maar ook andere grote namen als Jan Smeekens, Ireen Wüst, Lotte van Beek, Patrick Roest en Hein Otterspeer bonden hun schaatsen onder. Roest en Otterspeer maken deel uit van het winnende STV Lekstreek team.

Het streven van de organisatie is om het NK Clubs een officiële kampioens status te geven en zal volgens Sicco Janmaat volgend jaar op 5 oktober de tweede editie plaatsvinden.