Erik van Muiswinkel speelt en zoekt De Oplossing

HEERENVEEN - Cabaretier Erik van Muiswinkel is komende donderdag 11 oktober om 20.15 uur in het Posthuis Theater in Heerenveen te zien met het programma De Oplossing, Met deze nieuwe voorstelling probeert hij de ramen en deuren van zijn leven open te gooien. Honderd minuten lang is de cabaretier afwisselend vader, kleuter, puber, ouwe lul, alfa man, bètadromer, meester en discipel, in een stroom van enerverende verhalen.

Erik van Muiswinkels gaat tijdens De Oplossing in op de vraag wie hij eigenlijk is. Want wie hij zelf is, daar is Van Muiswinkel nog steeds niet achter. Hij zoekt de oplossing van dit complexe vraagstuk in het oudste boek (De Odyssee), het meest vertaalde boek (De kleine prins), het dierenrijk (Artis’ gorilla Akili) en in het boekje Free Will van Sam Harris.

In het begin van de voorstelling heeft Erik van Muiswinkel het al snel over de verandering van humor in de afgelopen jaren. Iemand in de maling nemen of een harde grap maken, wordt al snel verkeerd begrepen. Tegenwoordig is bijna alles ethisch verboden om grappen over te maken. Met deze blik op comedy worden zijn opmerkingen over #MeToo, zwarte piet en vlees eten in een interessant licht gezet. De Oplossing is: terug gaan naar de basis, opnieuw nadenken, huiswerk maken. Dat maakt De Oplossing tot een cabaretvoorstelling met Nederlandse, Griekse, Italiaanse en Zoeloe invloeden, maar te begrijpen voor iedereen.

Erik van Muiswinkel (1961) vormde jarenlang een succesvol cabaretduo met Diederik van Vleuten (Zak & As). Op televisie wed hij bekend dankzij zijn perfecte imitaties in het satirische programma Cojones. Erik van Muiswinkel speelde sinds de scheiding van Diederik van Vleuten in 2009 twee oudejaarsconferences, drie toneelstukken en drie avondvullende solo-shows. In 2014 kreeg hij voor zijn show Schettino de cabaretprijs Poelifinario. De Oplossing is zijn vierde cabaretsolo.