Pauline Broekema 15 oktober bij SLAH

HEERENVEEN - Rob Kerkhoven is historicus, columnist van deze krant en boekenlezer. Gedurende het literaire seizoen bespreekt hij voor de Heerenveense Courant zes Nederlandse schrijvers die kort daarna in Heerenveen zullen optreden. Zijn eerste bijdrage van het nieuwe seizoen betreft Pauline Broekema. Zij komt op maandag 15 oktober naar Heerenveen.

Het uiterste der zee

Bij het grote publiek is Pauline Broekema vooral bekend door haar werk voor de NOS. Ze noemt zichzelf een ‘journalistieke alleseter met een bijzondere belangstelling voor geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen, volksgezondheid, kunst en cultuur’. Naast haar baan bij de NOS, waar ze sinds 1984 werkt als redacteur-verslaggever, is ze schrijver. Toen Peter Buwalda begin september zijn lezing afzegde – zijn nieuwe boek was niet op tijd af – zat de Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen (SLAH) met een acuut probleem. Gelukkig vond men al snel een waardig vervanger in Pauline Broekema. Haar nieuwe boek, Het uiterste der zee, verschijnt op 7 oktober.

In Het uiterste der zee spelen Heerenveen en Appingedam een belangrijke rol. Het betreft de geschiedenis van twee Joodse families uit de textiel en de veehandel in de eerste helft van de twintigste eeuw. Een bijzondere ontmoeting vormde Broekema’s inspiratiebron voor dit boek. Ze leerde Sara Kirby-Nieweg enkele jaren geleden kennen en ontdekte dat Sara bezig was met een diepgravend onderzoek naar haar familie. Ze had al veel documenten, foto’s en verhalen verzameld. Een van haar belangrijkste drijfveren was de diepe wens meer te weten te komen over haar vader Meijer Nieweg die zij nooit bewust heeft meegemaakt.

Het uiterste der zee toont op indringende wijze de veerkracht en de moed van mensen en laat herleven wat door de oorlog en de tijd werd weggevaagd. Broekema geeft de ‘stamvader’, textielhandelaar Heiman Leefsma uit Gorredijk, een stem. Ze laat ons getuige zijn van het kortstondige huwelijk tussen Mies Wolf en Meijer Nieweg: twee dagen voor de Duitse inval waren ze in Heerenveen getrouwd, in 1941 werd hun dochtertje Sara geboren, al in 1942 werd Meijer weggevoerd (en keerde niet terug).

Sommige bladzijden zijn ronduit aangrijpend. Bij het lezen van het hoofdstuk over het wegvoeren van joodse kinderen uit Drancy, het Franse Westerbork ten Noorden van Parijs, kreeg ik tranen in mijn ogen. Dat is ook de verdienste van Broekema.

Pauline Broekema schreef naast Het uiterste der zee onder andere Het Boschhuis (2014), In het puin van het getto (2013) en Benjamin. Een verzwegen dood (2001). Op maandagavond 15 oktober is Broekema te gast bij Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen in Museum Belvédère. Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Boekhandel Binnert Overdiep is met haar boeken aanwezig. Reserveren kan via reserveer@slahheerenveen.nl