FOTO’S | HiT reikt groene kaart uit aan wethouder Zoetendal

HEERENVEEN - Wethouder Jelle Zoetendal nam gisteren de eerste HiT-groene kaart voor toegankelijkheid in ontvangst. HiT-voorzitter Nico Smits lichtte toe dat mensen van HiT de komende tijd dergelijke kaarten aan voertuigen hangen die onhandig geparkeerd staan in het centrum van Heerenveen. Met de oproep eraan bij te dragen dat winkelstraten en winkels voor iedereen toegankelijk en bereikbaar zijn.

Deze plaatselijke actie past in de landelijke Week van Toegankelijkheid van 1 t/m 6 oktober. De wethouder prees de positieve benadering van HiT. Geen opgeheven vingertje maar een uitnodiging om mee te werken aan een toegankelijk Heerenveen. Met een afgeplakte bril en een blindenstok ervoeren hij en anderen aan den lijve waar visueel beperkten letterlijk en figuurlijk tegen aan lopen in hun gang door de winkelstraten.

Foute fietsen

Opvallend veel fietsen versperren de route door het winkelcentrum voor mensen met een blindenstok of met een rollator. ,,Kijk maar hoe de fietsen er vaak bij staan op de Dracht, de Sieversstraat, de Pleinweg en het Molenplein. Een mooi plein maar niet overzichtelijk en toegankelijk ingericht. En vanaf de Dracht moeilijk bereikbaar”, aldus HiT.

,,Met je rollator of scootmobiel kom je op drukke momenten alleen slalommend door de steeg van de Dracht naar het Molenplein. De vele borden waarmee winkeliers hun waren aanprijzen, verergeren dit. Voor mensen met een blindenstok zijn Dracht en steeg op zaterdagmiddag zonder begeleiding onbegaanbaar.”

Bewustwording

Door deze groene kaarten-actie hoopt HiT alle betrokkenen te laten beseffen dat ze kunnen bijdragen aan een winkelcentrum dat voor iedereen aantrekkelijk en bereikbaar is. Met winkels waarin iedereen zijn weg kan vinden. Op de route door het centrum betuigden diverse omstanders spontaan instemming met het doel van de actie.

Winkeliers die werden aangesproken over de barrières voor hun ingang, zegden hun medewerking toe. Nu pas beseften ze hoe zij, ongewild, de toegang tot hun winkel voor gehandicapten belemmerden. De eerste reacties op deze actie gaven de mensen van HiT moed.

Voor meer informatie:www.hitheerenveen.nl.